Léčivé schopnosti mozku a jeho všestrannost - metoda Infinity a automatická kresba

03.03.2015 21:10

Motto: „Není jediného tvora bez mozku, ale je mnoho těch, co ho neumějí používat.“

Léčivé schopnosti mozku

Mozek je nejúžasnější a nejsložitější orgán ve vesmíru. Je to největší poklad, který máme. Reguluje náš zdravotní stav, vylučuje hormony, rozděluje kyslík a cenné látky a hlásí nepříjemnosti. Je velmi důležité si uvědomit potenciál vlastního mozku a nebrat ho jako samozřejmost. Současné výzkumy zabývající se mozkem nás informují o tom, že jakákoli myšlenka může uvést v činnost více částí mozku najednou. To je důvod k tomu, abychom si uvědomili, že vědomé i nevědomé části mysli nepracují odděleně. Mozek pracuje vždy celý. Naše myšlenky, emoce, nebo nápady, se vynořují často nečekaně a v určitém okamžiku.

Při myšlení se aktivují dráhy, které se šíří celým tělem. Tyto dráhy mění naše myšlenky na fyzické reakce. Když nejsou tyto dráhy zasaženy stresem, jsme zdraví. Jestliže je naruší stres, nebo ovlivní jejich rovnováhu, nevytvoří se tyto cestičky dokonale, a to zodpovídá za později narušené zdraví. Špatné zvyky mají negativní vliv na harmonickou spolupráci mezi tělem a myslí a vznikají zdravotní potíže.

Když se v mysli usadí touha po nezdravém požitku, začnou se vytvářet dráhy, pro zdraví škodlivé, jako např. kouření, pití alkoholu, touha po droze, nebo přejídání. Pak nastoupí síla zvyku, která postupně vede tělo k nemoci. Pokud někdo propadne špatnému zvyku, tělo se začne přizpůsobovat přání mysli i proti svému nastavenému řádu. Začne umožňovat krevnímu tlaku, aby se zvýšil, stresovým hormonům, aby vyvolávaly neklid a výbušné reakce. Dovolí tepu, aby se zvyšoval, a tělo se začne vychylovat z původně nastavené rovnováhy. Výsledkem je onemocnění vysokým krevním tlakem, přetížený až vyčerpaný hormonální systém, nemocné srdce a další nemoci.

Přetrvává-li bolest delší dobu, v mozku se jí zabývá stále více nervových buněk a vzniká nebezpečí, že přejde do bolesti chronické. Vytvoří se paměť na bolest. Akutní bolest by se proto měla léčit co nejdříve, aby nepřešla do chronického stádia, které se usadí v hlavě a je obtížné pak bolest z hlavy dostat ven. Mozek je elastický. I tady platí věta, „co člověk nepoužívá, to zakrní“. Máme-li nějakou končetinu v sádře, zmenší se mozková oblast, která zodpovídá za nervové impulzy této končetiny. Když budeme nosit stále korzet, omezíme tím aktivitu zádových svalů a v mozku se zmenší oblast, která zodpovídá za záda. Když přetrvávají dlouhodobě bolesti, zmenší se mozek až o 11%, protože používáme své tělo daleko méně.

Avšak i zde je možnost léčení ve formě netradičního způsobu rehabilitačních cviků s názvem INFINITY. Toto cvičení pracuje s čakrami, vizualizací a koncentrací. Mozek je do léčby plně zapojen a dokáže oblast pro pohyb opět zvětšit. Po určité době pravidelného cvičení dochází ke zmírnění až odstranění bolesti.

Metodu INFINITY lze používat i preventivně, pomáhá ženám zpevnit svaly pánevního dna, ocení ji i ženy v těhotenství, po porodu, nebo v klimakteriu. Při správném zvládnutí metody INFINITY dochází navíc i k zlepšení prožitků z intimních styků a k formování postavy. Smysl má i miniaturní pohyb u pacientů, kteří jsou upoutáni dlouhodobě na lůžko. Tím, že tito pacienti začnou včas dělat miniaturní pohyby, nebo cvičit pouze ve svých představách, přibrzdí tak ochabování a ubývání svalů, které by později museli dlouhodobě obnovovat. Mozek neumí rozlišovat co je skutečnost a co soustředěně prožívaná představa. Proto jemně napíná svaly, i když se člověk prakticky nehýbe.

Tyto mikropohyby aktivují příslušná mozková centra, stejně jako svaly. Když bolest ustoupí, lze cvičit intenzivněji a jednotlivé části těla se pak vracejí ze špatného do správného postavení. Začne se aktivovat jemné svalstvo kolem páteře, které ji drží ve správné poloze. Jakmile se odstraní svalová nerovnováha, zvýší se rozsah pohybu kloubů a pohyblivost se začne zlepšovat.

Mozek má však ještě více léčivých možností. Další z jeho léčivé schopnosti se projeví tehdy, kdy pracuje za určitých okolností v takzvaném alfa pásmu, když sníží svojí frekvenci do nižší hladiny. Tento stav je léčivý. Ještě nižší mozková hladina se nachází mezi alfou a thétou, kdy se léčivá schopnost mozku ještě zvýší. V tomto hlubokém stavu dokáže mozek léčit i na dálku. Vzdálenost není rozhodující.

Praktické zkušenosti v tomto směru jsem získala při výuce psychografie (automatická kresba). Tuto tématiku vyučuji 15 let. Víra v úspěch přináší lepší výsledky a zlepšuje se i sebedůvěra. Zpozorovala jsem, že kurzy mají také terapeutické účinky. Stávalo se to po cílených meditacích, které navozují hlubší duševní stav, rozvíjejí mimosmyslové vnímání a umožňují schopnost automatické kresby. V některých případech docházelo ke zlepšení zdravotního i psychického stavu s okamžitým efektem úlevy. Nejčastěji se to dělo u bolestí hlavy a páteře. V několika případech zmizela bolest vystřelující do dolní končetiny, s následným proteplením předtím chladné nohy. Hluboké stavy alfa přirozeným způsobem otevřely samoléčivou sílu organismu a docházelo k úlevě i u dlouhodobějších potíží. Jedné studentce se například uvolnila dlouhodobě ztuhlá kyčel, která jí omezovala v pohybu a téměř okamžitě se jí zlepšila celková pohyblivost.

Člověk kreslící abstraktní technikou rozvíjí pravou polovinu mozku, která je intuitivní a dává vznikat novým myšlenkám a nápadům. Intuice se dá rozvíjet podobně jako mozkové buňky tím, že své pocity kreslící člověk nepotlačuje, ale naopak je podporuje. Testuje tak sám sebe a krůček po krůčku dosahuje cíle, který mu umožní posunout se dál než v současné době je. Mimo to posílí své sebevědomí a touhu po dalším osobním růstu.

Před samotnou kresbou je vhodné navodit klidový stav a umožnit myšlenkám, aby ustoupily do pozadí. Tím vznikne prostor pro inspirací, tvořivost a soustředění. Tato frekvence mozku vede ke zlepšení zdraví, k osobnímu růstu, dobrému psychickému stavu a prosperitě.

Marie Machková

Autorka článku bude přednášet na toto téma na festivalu Miluj svůj život v Praze v sobotu 7. 3. 2015 v Učebně B od 11.00 hod. a v učebně C od 14.00 hod.

www.ezotera.cz
www.festivalmilujsvujzivot.cz

Pozn.: Tento článek může být volně šířen v nezměněné podobě s kontaktem na autora a s aktivními odkazy na internetové stránky včetně této poznámky.

 

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode