Lupenka, akné a atopický ekzém a jejich alternativní léčení podle bylinkáře Martina Kolára

28.03.2015 20:38

Výňatek z knihy LEXIKON ZDRAVÍ, od bylinkáře Martina Kolára, na téma kožních potíží, jakými jsou lupenka (psoriáza), akné a atopický ekzém. Jak vidí tyto kožní nemoci pan Kolár a jaké navrhuje alternativní postupy léčení?

LUPENKA
Lupenka (psoriáza) je nepříjemným chronickým onemocněním na autoimunitním základě, které je považováno za nevyléčitelné. Klasická léčba lupenky je omezena na potlačování kožních symptomů, nejčastěji za pomoci dehtových a kortikoidních přípravků. Mnohem účinnější se jeví léčba vnitřní, neboť příčinu této choroby je nutno hledat v oblasti látkové výměny, konkrétně nedostatečném vylučování toxických látek. Přes narušené ztenčené stěny tenkého střeva pronikají jedovaté zplodiny z trávicího traktu až do povrchového krevního a lymfatického oběhu, odkud jsou vylučovány kůží ven z těla, což má za následek nepříjemné psoriatické projevy. Rozhodující je proto přísná dieta bez živočišných tuků, nejlépe červeného masa vůbec, sladkostí, smažených jídel a samozřejmě všech jedů jako je nikotin, alkohol, různá barviva, konzervanty atd. Výtečnou bylinou je dvouzubec trojdílný, který je možné užívat jako čaj nebo extrakt. Celkovému pročištění střevního traktu a celého těla napomůže elixír Fungilen. Dlouhodobě doporučuji užívat elixír Imunex na stabilizaci narušených imunitních součástí.

AKNÉ
Příčinu akné a mastící se pleti nutno hledat zejména v hormonální oblasti, přesněji řečeno jde o nerovnováhu mastných kyselin (lipidů) v těle. Rozhodujícím faktorem léčby je tedy v prvé řadě kvalita a složení stravy, která by měla být obohacena o vitamin A a zinek. Postiženou pleť ošetřujeme pečlivě vybíranou kosmetikou, pokud možno bez zbytečných chemikálií, např. Weleda, biokarité – bambucký tuk, kozí kosmetika. Můžeme použít také obklady z pomačkaných listů kapusty nebo salátu. Z bylinných přípravků pro vnitřní použití možno doporučit elixír Detoxilen pro celkové pročištění.

Pokud převažuje výsev v oblasti čela, příčinou bude nejspíš zanesené střevo. V tomto případě doporučuji využívat dvě lahvičky elixíru Fungilen a omezit sladkosti, pečivo, uzeniny, mléčné výrobky. Akné v oblasti brady svědčí o nevyrovnané činnosti pohlavních orgánů, zejména vaječníků. Obvykle postačí dvouměsíční kúra extraktu z květů jeřábu ptačího. Akné na šíji je možné zmírnit důkladným vyčištěním tlustého střeva, např. pomocí colonhydroterapie, elixírem Detoxilen a především radikální úpravou jídelníčku. Pozornost je třeba věnovat především purinům – chemickým sloučeninám, které najdeme např. v uzeninách, červeném mase, kravském mléku, čokoládě či luštěninách. Toto opatření se týká i případu, kdy je akné rozšířeno na jiných místech těla či obličeje. Organismus zkrátka nezvládá zpracovat a přirozenými cestami vyloučit přebytečné živočišné tuky, dusitany a kyselinu močovou. Určitou nápovědou, co jíst a co ne, je krevní test na potravinovou intoleranci.

ATOPICKÝ EKZÉM
Atopický ekzém je systémové onemocnění, to znamená, že problém je třeba hledat v celém organismu. Svůj podíl zde mají jak dědičné faktory, tak vlivy prostředí – smog, kouření, plísně, špatná výživa. Při atopii tělo člověka reaguje přecitlivěle na určité podněty, tzv. alergeny, které spouštějí alergickou reakci – od otoků sliznice, přes ekzémy až po těžký astmatický záchvat. Alergickou reakci a tedy i ekzém může vyprovokovat prakticky cokoliv. Nejčastěji se hovoří o alergenech zevních (inhalačních) – prach, pyl, peří, roztoči, plísně, cigaretový kouř, různé chemikálie a alergenech vnitřních, kterými jsou některé potraviny: kravské mléko, pšenice, vajíčka, sója, oříšky, kukuřice, citrusy, rajčata, jablka… Rizikovou potravinou může být i obyčejná okurka či mrkev, vhodné je proto odhalení co nejvíce „spouštěčů“ na základě imunologického vyšetření protilátek v krvi nebo pomocí kineziologického testu. Odhaleným alergenům by se člověk dle svých možností měl samozřejmě vyhýbat, ale základem je vždy vnitřní léčba narušené imunity. Konzervativní lékařská terapie kortikoidními léky a mastmi přináší bohužel jen chvilkovou úlevu a navíc má dalekosáhlé zdravotní následky, často nevratné.

Léčba atopického ekzému má několik fází:

  1. Co nejpřesnější diagnostika jednotlivých protilátek. Doporučuji provést krevní test protilátek IgE na pyl břízy, trav (lipnicovité), pelyňku, ambrózie, latex a roztoče. Dále krevní test protilátek IgG na co největší počet potravin. Doporučuji moderní test microarray, při kterém lze otestovat až 221 potravin při jednom odběru krve. Na základě výsledků těchto krevních testů se sestaví přesný jídelníček na míru (zohledňuje se i tzv. zkřížená alergie a další faktory jako termolabilita/termostabilita alergenů). Pokud není možné zajistit krevní testy, jídelníček možno sestavit podle univerzální detoxikační diety. (Pozn. redakce: více v knize Lexikon zdraví).
  2. Detoxikace organismu a stabilizace imunitních součástí. Doporučuji komplexní ozdravnou kúru pomocí Duhových elixírů a kvalitních probiotik v pořadí: Fungilen (u dospělých dvě lahvičky po sobě) – Detoxilen + Ferzym – Imunex (tento přípravek je možné užívat i dlouhodobě až do dosažení úplného odeznění všech nežádoucích symptomů narušené imunity).
  3. Rekonstrukce slizničních membrán a obnova buněčných struktur. Lidské tělo má neobyčejné regenerační schopnosti. Jediné co potřebuje, je dostatek stavebního materiálu na tvoření nové pojivové tkáně. Kromě základních živin z potravy (tuky, cukry, bílkoviny) se jedná o organické vitaminy, minerály, enzymy a aminokyseliny. Doporučuji použít elixír Fructavit (možno užívat dlouhodoběji společně s elixírem Imunex) a případně další doplňky stravy, navržené výživovým specialistou.

    
Při zodpovědném dodržení jídelníčku dle krevního vyšetření nebo alespoň dle univerzální detoxikační diety se v těle přestanou tvořit nežádoucí protilátky a veškeré symptomy (včetně těžkých ekzémů) odezní během 3 – 4 týdnů. Další podrobnosti najdete v Lexikonu zdraví pod hesly Alergie, Atopický ekzém, Potravinová alergie.



Poznámka: Výňatek z knihy LEXIKON ZDRAVÍ uveřejněn na webu www.vitastyle.cz se svolením autora, Bc. Martina Kolára - výrobce Duhových elixírů a bylinných extraktů – www.elixiry.cz.

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode