O knize: ŽIVÁ STRAVA - Mé nejlepší recepty, Věra Talandová

17.03.2015 21:21

Tak jak to tedy je s tou „optimální stravou“ pro zdraví těla a duše?

Existuje spousta výživových směrů a všechny jsou vymyšlené lidmi. Některé jsou tak složité, až jsou nepřirozené. Některé vycházejí ze staletých i tisíciletých zkušeností. Mohou být dobré, ale pořád jsou to umělé systémy. Člověk se musí rozhodnout svým srdcem a citem, co je mu nejbližší.

Všechno, co je pro člověka nepřirozené a nucené nemá dlouhodobý efekt. Můžete držet diety a trpět u toho dle vaší vytrvalosti. Ne nadarmo se říká „držím“ dietu. Nikdo neřekne: „užívám si dietu“, a těžko se vzdává „dobrot“, které dříve měl na dosah a byl na ně zvyklý. V podstatě jde o to, aby se člověk rozhodl pro změnu svého jídelníčku dobrovolně, nenásilně a pozvolně.

Každý se rozhodujeme, jak budeme žít a jak se budeme stravovat

Autorce knihy "ŽIVÁ STRAVA - MÉ NEJLEPŠÍ RECEPTY", Věře Talandové, připadá nejpřirozenější jíst takové potraviny, které nám nabízí přímo Příroda - neupravované vařením, pečením, smažením, pasterizací, konzervací, rafinací či ošetřením dalšími chemikáliemi.



Věra Talandová prožila spoustu času v životních stylech, které devastují tělo i planetu Zemi. Před pár lety nalezla svému srdci blízký životní styl, který umožní tělu vyčistit se, regenerovat a ozdravit. Také je šetrný ke zdrojům Země.

Sama říká:
„Když jsme před lety v naší rodině změnili svou životosprávu a začali se živit převážně přirozenou živou stravou, bylo to hlavně ze zdravotních důvodů. Potřebovali jsme se zbavit zdravotních problémů. Potvrdilo se nám, že to funguje. Během let jsme našli další dobré důvody, proč bychom se už nevraceli zpátky.

Přeji vám, aby vás recepty z této knížky inspirovaly k tomu, aby vám stálo za to, zařadit do své stravy více ovoce a salátů z čerstvé zeleniny. A též i k tomu, abyste si vytvořili vlastní varianty jídel, které vám budou chutnat.“


Jídelníček většiny lidí je složen převážně ze zpracovaných potravin, které vydrží týdny, měsíce, roky. Těmto potravinám chybí to základní – živé enzymy, dostatek vitamínů a minerálů v organické, tedy pro tělo snadno vstřebatelné podobě.
Potraviny vaříme, pečeme, smažíme, grilujeme, konzervujeme, pasterizujeme, nakládáme, ošetřujeme všelijakými chemikáliemi, aby nám déle vydržely. Zkrátka znehodnotíme si je dřív, než se nám dostanou na talíř. Lidem pak chybí vitamíny, minerály, enzymy…, a tak to řeší doplňky stravy, uměle vyrobenými. Nemocní lidé se „léčí“ chemikáliemi, obézní lidé vydávají miliardy na všelijaké hubnoucí přípravky. Unavení lidé se dopují kofeinem a tak dále. Právě v čerstvých nezpracovaných ovocných plodech, zelenině, semínkách, ořechách i zelených listech bylin takové energie jsou. Jsou to energie Přírody, Planety, Slunce, Vesmíru…

V přirozené syrové stravě je hojnost vitamínů a minerálů. Při příjmu dostatku přirozené syrové stravy tělo začíná detoxikovat, to znamená zbavovat se jedů a dalších usazenin. Při syrové stravě získáme zpět své štíhlé tělo. A hlavně si ho udržíme.

A jak je to s únavou po jídle?
Tělo při trávení vařených, či podobně zpracovaných potravin spotřebuje velké množství energie. Trávení je velmi složitý a náročný proces a zaměstnává tělo při každém našem jídle. Tělu pak často nezbývá energie a prostor na procesy jako je léčení, hojení, obnova, opravy tkání a buněk. A je unavené. Člověk pak svou únavu řeší velkým množstvím kofeinu, který tělo zbytečně překyselí, a se kterým se tělo stejně bude muset později vypořádat. Pokud budeme konzumovat snadno stravitelnou potravu, což ovoce a zelenina jsou (pokud je správně kombinujeme), dodá nám to nejen dostatek energie, ale navíc tělu zbyde energie a prostor na léčbu a obnovu.

Váš jídelníček nemusí být 100 % ze syrových potravin. Pro někoho to může být optimální, pro jiného je optimální varianta 75 % syrových potravin, 25 % vařených, či jinak zpracovaných. Snažte se, aby vaše strava obsahovala dostatek syrového ovoce a zeleniny a jako doplněk i oříšky a semínka. V tomto by bylo dobré dosáhnout alespoň na 50 %. Při zařazování většího podílu syrové stravy je dobré postupovat uvážlivě. Tělo pak bude syrovým potravinám lépe přivykat a detoxikace těla bude šetrnější. Spíše by bylo vhodnější napsat znovu přivykat. Protože ovocné plody, zelenina, zelené listy, ořechy a semínka jsou tou optimální potravinou pro naše živé tělo. A po dlouhé věky to tak bylo. Od konzumace těchto přirozených potravin jsme se vzdálili právě konzumací zpracovaných, pro naše tělo nepřirozených, někdy i vysoce toxických „potravin“, které se nám často staly drogou.

Vraťme se znovu k přirozené živé stravě. Nahraďme těžko stravitelná, vařená, smažená, pečená, grilovaná, pasterizovaná, rafinovaná, konzervovaná, či jinak chemicky ošetřená jídla ovocnou svačinou, lehkým salátem. Nebo čas od času nějakým dezertem bez mouky, uměle vyrobených tuků, rafinovaných cukrů…

Hlavní důvody pro konzumaci přirozené živé stravy:

  • Je přirozená, respektuje hlubokou moudrost Přírody.
  • Obsahuje živé enzymy, které jsou pro člověka nepostradatelné.
  • Je zdrojem živin v organické podobě.
  • Detoxikuje tělo a pomůže nám překyselené tělo vrátit do acidobazické rovnováhy.
  • Chrání, posiluje a povzbuzuje imunitní systém člověka.
  • Dodává tělu energii a zároveň prostor pro léčbu a obnovu.
  • Umožňuje správné fungování veškerých tělesných systémů člověka.
  • Je správnou cestou pro znovuobnovení a udržení optimálních tělesných proporcí člověka.
  • Konzumací nezpracované syrové stravy přijímáme příznivé pravotočivé světelné bioenergie.
  • Je to etický způsob výživy člověka.


Člověk je geneticky uzpůsoben dožít se při správném životním stylu 120 let.

Živá strava je krásná na pohled, voní, uspokojí chuťové buňky (až se tyto buňky očistí a zregenerují, překvapí nás vnímáním jemných odstínů chutí), dodá velké množství energie, lehce se stráví a bez problémů vyloučí. Udržuje tělo zdravé, štíhlé a vitální. Co víc si přát.

Více v knize: Živá strava – mé nejlepší recepty, Věra Talandová, vydalo: Nakladatelství IFP Publishing
Poznámka: Na www.vitastyle.cz publikováno se svolením Nakladatelství IFP Publishing

 

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode