Pár tipů pro spokojená játra aneb jaro i játra milují zelenou!

18.04.2017 21:20

Po dlouhé zimě tu máme období jara, čas rašení, pučení, kvetení, ale také období, ve kterém se hodně z nás potýká s tzn. jarní únavou, a o to více, pokud je "typické aprílové počasí" se svými výkyvy teplot a tlaků. Jarní období je spjaté s játry a žlučníkem, které přes zimu dostaly pěkně zabrat díky hutnějším, tučnějším a sladším jídlům, případně o to více, pokud jste si užívali na večírcích a oslavách v alkoholovém opojení. Na jaře je tedy vhodné podpořit regeneraci jater, a tím se nastartovat do aktivnější části roku.


V minulosti bylo období předjaří přirozeně spojené s půsty, jelikož zásoby potravin docházely. Z tohoto důvodu se svatby nepořádaly v květnu, jelikož případný novorozenec by se narodil do nuzného období. Do přirozenosti ročního cyklu pak zapadly i náboženské rituály, mnozí jistě známe čtyřicetidenní půst před Velikonocemi, tedy většina nás pouze z doslechu. Od chvíle, kdy vidíte vylézat z pod sněhu zelené výhonky rostlin, nastává čas změnit jídelníček.

1. Předně striktně vyškrtneme všechny polotovary a pokrmy, které prošly konzervací či jiným zásahem potravinářského průmyslu, díky kterému byly „obohaceny“ o barviva, stabilizátory a další pro tělo toxické látky. Zaměříme se na stravu čerstvou a jednoduchou, bohatou na vlákninu. Můžeme absolvovat rýžový půst, horkokrevní půst na šťávách nebo vydržet měsíc bez cukru, mouky a mléka. Výsledkem bude pročištěné tělo a pohled na váhu nás rozhodně potěší, jelikož kila půjdou přirozeně dolů.  

2. Játra  milují zelenou, a proto si neváhejte na talíř přidat mladé kopřivy, listy pampelišek nebo sedmikrásek, medvědí česnek a jiné poklady, které nám příroda v tuto dobu nabízí.

Doma si můžete vypěstovat v květináči svůj vlastní zelený mix. Pokud si ho odšťavníte, zvýšíte tím efektivitu detoxikačního procesu a snadno dostanete vitamíny a minerály do těla, bez jinak potřebného trávení. Šťávy jsou pro naše buňky něco jako očistné a výživné trysky.

Pokud nemáte tyto možnosti, můžete si pořídit usušenou šťávu z mladého ječmene nebo pšenice a snadno si ji pomocí shakeru připravit. Skvěle se doplňuje s chlorellou, která má speciální vlákninu, díky níž je schopna všechno vyplavené spolehlivě odvést z těla ven. Nemáme-li totiž čistá střeva a škodlivé látky v těle zůstanou, výsledný efekt by byl takový, že by se nám přitížilo. A pro nezelenomilce jedna vychytávka – Vitamineral Green v kapslích – instantní salát z mladých rostlin a řas pro všechny. Tyto vitamínové a výživové vychytávky koupíte například ve VitalVibe e-shopu »

3. Další zelenina vhodná pro očistu jater, kromě té zelené, je červená například řepa a mrkev. Betakaroteny se přeměňují na vitamín A, jež pomáhá detoxikovat tělo a redukuje tuk v játrech. Červená řepa má zvláště příznivý efekt na žlučník a vylučování žluči. Jako přípravu zvolíme vaření na páře, dušení, odšťavnění nebo kvašení. Kyselá chuť je koneckonců dominantní chutí jara.

4. Z bylin je v souvislosti s játry nejvíce oblíbený výtažek nebo olej z ostropestřce mariánského, který prokázal silné ochranné a regenerační účinky. Je to největší pomocník při onemocněních jater, léčbě syntetickými medikamenty nebo chemoterapii, jež játra velmi zatěžují. Dokáže odbourat i těžké kovy a jiné oxidanty ze znečištěného prostředí.

Určitě jste také slyšeli o kořenu pampelišky, který je jemnější variantou k ostropestřci a je nedílnou součástí jaterních čajů. A v neposlední řadě zažívá svůj boom kurkuma, jež má mnoho dalších zdraví prospěšných účinků včetně protizánětlivého a antidepresivního.

Pokud cítíte, že vaše játra potřebují silnou akci bylin, vyzkoušejte špičkový produkt Liver Rescue z dílny amerického naturopata Jametha Sheridana.  

5. V aromaterapii se k očistě těla používá citrónová esence, která je silným organickým rozpouštědlem, a pročistí tak zanesené buněčné membrány i drobné kamínky či tukové záplaty. Zvolit můžeme i esenci grepovou, která ještě více stimuluje odbourávání tuků. Vylučovací funkci pak podporuje esence mátová. Stačí tedy jednu kapku citrónu do sklenice vody dopoledne a jednu kapku máty odpoledne, a vypít! Vztahuje se pouze na esence terapeutické kvality jako jsou ty od Young Living.

6. A nesmíme zapomenout na tak zvanou „doktrínu signatur“, která vyjadřuje myšlenku, že podobné léčí podobné – zdravá kuřecí nebo telecí játra z ekologického chovu, kde se nepoužívají GMO krmiva a hormony, i ta jsou našim játrům prospěšná. Obsahují vitamíny A, B, kyselinu listovou, železo, zinek, měď, chrom a koenzym Q10. Na trhu už se dokonce objevují i sušená játra v kapslích jako doplněk stravy. Pokud nepatříte mezi zapřísáhlé vegany, můžete zkusit (třeba výjimečně) i tuto variantu.   

A důležitá poznámka na konec. Při každé očistné kúře hlavně nezapomeňme dostatečně pít vodu, abychom řádně vylučovali a předešli nežádoucím projevům detoxikace.


Zdroj: Vitalvibe.cz - e-shop s raw, bio a superpotravinami. Článek na webu www.vitastyle.cz uveřejněn se svolením autorů. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode