Bezlepkový a veganský makovo–švestkový koláč

09.09.2018 17:44

V hlavní roli opět oblíbená dvojice mák a švestky. Pokud Vás neuspokojila bezlepková verze makovo-švestkového koláče s vejci, tak zde je podobná varianta bez vajec, tedy recept na makovo-švestkový koláč veganský a bez lepku. A samozřejmě opět bez bílého rafinovaného cukru. Navíc je recept zjednodušeny na tzv. hrnkovou verzi, moji oblíbenou, takže nepotřebujete ingredience vážit.


INGREDIENCE na formu kulatou o průměru 23 cm nebo hranatou o velikosti cca 22x22 cm:

Korpus:
1 hrnek pohankové mouky
½ hrnku rýžové mouky
½ hrnku mletého* surového třtinového nebo kokosového cukru (koupíte zde »)
2 polévkové lžíce karobového prášku (koupíte zde »)
1 čajová lžička jedlé sody nebo bezfosfátového bezlepkového kypřícího prášku do pečiva (např. Amylon)
50 ml rozpuštěného kokosového oleje (koupíte zde »)
50 ml vlažné vody
200 ml sojového mléka (nebo mandlového)
Troška kokosového oleje na vymazání pečící formy

Horní vrstva:
Hrnek máku
2 hrsti čerstvých švestek
2 polévkové lžíce medu (nebo jiného agáve či javorového sirupu)
2 čajové lžičky skořicového třtinového cukru
100 ml sojového mléka (nebo mandlového, rýžového, nejlépe s třtinovým cukrem či natural)

Vysvětlivky: *Některé surové třtinové cukry se dají koupit už téměř v práškové formě, takže je použijete tak, jak jsou. Ty, které jsou více krystalové, umelte doma na mlýnku na ořechy či kávu do prášku.

POSTUP – 3 fáze (A, B, C):
A) 1. fáze – korpus:

  1. Do velké mísy dáme všechny suché ingredience na korpus (mouku, cukr, karob, prášek/sodu) a smícháme.
  2. Přidáme rostlinné mléko, rozpuštěný kokosový olej a vmícháváme vodu (přidáme tolik vody, aby těsto nebylo moc řídké).
  3. Pečící formu vymažeme troškou kokosového oleje.
  4. Těsto dáme do formy.
  5. Troubu vyhřejeme na 170 °C a pečeme nejprve 40 minut, během kterých si připravíme horní vrstvu dle postupu níže.

B) 2. fáze – horní makovo–švestková vrstva:

  1. Zatímco se nám peče korpus, omyjeme švestky, vypeckujeme je, rozpůlíme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Umeleme mák.
  3. Odměříme 100 ml sójového mléka a přivedeme v kastrůlku k varu.
  4. Do vařícího mléka přidáme švestky, promícháme a asi po 30 sekundách vypneme vařič.
  5. Přidáme 2 čajové lžičky skořicového třtinového cukru a 2 polévkové lžíce medu a rozmícháme.
  6. Po rozpuštění medu přidáme ke švestkám pomletý mák, zamícháme a necháme stát, než se dopeče korpus.


C) 3. závěrečná fáze – dopečení:

  1. Po uplynutí 40 minut vyndáme z trouby korpus a dáme na něj opatrně makovo-švestkovou vrstvu. Lehce, netlačíme na korpus.
  2. Vrátíme do trouby, snížíme teplotu na 150 °C, a dopékáme 15 minut.
  3. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.


 

Pozn.: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode