Bezlepkový makovo–švestkový koláč

07.09.2018 16:12

V čase sklizně švestek se Vám bude hodit třeba tento recept na domácí voňavý bezlepkový makovo–švestkový koláč, bez mléka a bez bílého rafinovaného cukru.

INGREDIENCE na formu kulatou o průměru 23 cm nebo hranatou o velikosti cca 22x22 cm:
Korpus:
10 dkg rýžové mouky
10 dkg mletého* surového třtinového nebo kokosového cukru (koupíte zde »)
11 dkg mletých či nasekaných vlašských ořechů
4 vejce**
6 polévkových lžic vlažné vody
1 čajová lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
Troška kokosového oleje na vymazání pečící formy (koupíte zde »)

Horní vrstva:
Hrnek máku
2 hrsti čerstvých švestek
2 polévkové lžíce medu (nebo jiného agáve či javorového sirupu)
2 čajové lžičky skořicového třtinového cukru
100 ml sojového mléka (nebo mandlového, rýžového, nejlépe s třtinovým cukrem či natural)

Vysvětlivky:
* Některé surové třtinové cukry se dají koupit už téměř v práškové formě, takže je použijete tak, jak jsou. Ty, které jsou více krystalové, umelte doma na mlýnku na ořechy či kávu do prášku.
** Lze použít i jen 2 vajíčka, korpus je pak malinko nižší, trochu méně nadýchaný, ale určitě také dobrý, neváhejte vyzkoušet i tuto verzi. Přidáte pak jen 1-2 lžíce vody navíc.

POSTUP – 3 fáze (A, B, C):
A) 1. fáze – korpus:

  1. Z vajíček oddělíme žloutky od bílků. Bílky si necháme zatím v hrníčku stranou a žloutky dáme do větší mísy.
  2. Do mísy ke žloutkům přidáme cukr a spojíme (pořádně smícháme/ tzv. utřeme).
  3. Do mísy přidáme mouku, ořechy, sodu a nakonec vodu a pořádně těsto promícháme.
  4. Z bílků ušleháme sníh.
  5. Nyní sníh vmícháme po částech do těsta, spíše těsto nadzvedáváme.
  6. Pečící formu vymažeme troškou kokosového oleje a těsto dáme do formy.
  7. Troubu vyhřejeme na 150 °C a pečeme nejprve 30 minut, během kterých si připravíme horní vrstvu dle postupu níže.


B) 2. fáze – horní makovo–švestková vrstva:

  1. Zatímco se nám peče korpus, omyjeme švestky, vypeckujeme je, rozpůlíme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Umeleme mák.
  3. Odměříme 100 ml sójového mléka a přivedeme v kastrůlku k varu.
  4. Do vařícího mléka přidáme švestky, promícháme a asi po 30 sekundách vypneme vařič.
  5. Přidáme 2 čajové lžičky skořicového třtinového cukru a 2 polévkové lžíce medu a rozmícháme.
  6. Po rozpuštění medu přidáme ke švestkám pomletý mák, zamícháme a necháme stát, než se dopeče korpus.


C) 3. závěrečná fáze – dopečení:

  1. Po uplynutí 30 minut vyndáme z trouby korpus a dáme na něj opatrně makovo-švestkovou vrstvu. Lehce, netlačíme na korpus.
  2. Vrátíme do trouby a dopékáme 15 minut.
  3. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

ozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

Více zde: https://www.vitastyle.cz/news/recept-orechova-vegan-babovka-s-baobabem-bezlepkovy-recept/

Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode