Bezlepkový velikonoční beránek (hrnkový recept)

06.04.2020 17:07

Hrnkový recept na bezlepkového velikonočního beránka s vlašskými ořechy. Můžete z toho udělat i menší bábovku nebo hřbet. Jak je libo. Na tento recept jsem použila plechovou formu Beránek Culinaria o rozměrech cca 29,3 x 19,2 x 7,6 cm, s nepřilnavým povrchem. Vyklopit šel snadno, vymazáno bylo jen trochou kokosového oleje.

INGREDIENCE:
Hrnek rýžové mouky (cca 200 g)
Hrnek vlašských ořechů (cca 120 g)
¾ hrnku (cca 160 g) mletého* surového třtinového nebo kokosového cukru (koupíte zde »)
3-4 vejce (pokud máte velká, stačí 3, pokud menší, tak raději 4 vajíčka)
7 polévkových lžic vlažné vody
1 čajová lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
Troška kokosového oleje na vymazání pečící formy (koupíte zde »)

*Vysvětlivka: některé surové třtinové cukry se dají koupit už téměř v práškové formě, takže je použijete tak, jak jsou. Ty, které jsou více krystalové, umelte doma na mlýnku na ořechy či kávu do prášku.

POSTUP:

  1. Z vajíček oddělíme žloutky od bílků. Bílky si necháme zatím v hrníčku stranou a žloutky dáme do větší mísy.
  2. Do mísy ke žloutkům přidáme cukr a spojíme (pořádně smícháme/ tzv. utřeme).
  3. Do mísy přidáme vodu a promícháme.
  4. V druhé míse si smícháme mouku, namleté ořechy a sodu. (ořechy nemeleme najemno, ale spíš na malinké kousky).
  5. Z bílků ušleháme sníh.
  6. Do mísy se žloutky přidáváme střídavě sníh a suchou směs (mouku s ořechy a sodou). Mícháme opatrně, spíše nadzvedáváme.
  7. Pečící formu na beránka (na hřbet či bábovku) vymažeme troškou kokosového oleje. Troubu vyhřejeme na 150 °C a pečeme asi 50-60 minut, zkontrolujeme špejlí (nesmí být vlhká či moc lepkavá).
  8. Vyndáme z trouby a z formy vyklopíme opatrně až po zchladnutí.


Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele není dovoleno (více zde »).

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode