Červená quinoa se zeleninou a červenou cibulkou
12.02.2017 14:36
Veganský, vegetariánský a bezlepkový recept na zeleninové „rizoto“ z červené quinoy s červenou cibulkou. Zelenina je do jídla použita čerstvá, proto si jídlo zachovává maximum hodnotných výživných látek. Quinoa (Merlík čilský) pochází z Jižní Ameriky, kde se používala jako jedna z nejstarších (pseudo)obilovin na mouku, k zahušťování jídel a polévek a k přípravě kaší. Stejně tak se vaří jako příloha, podobně jako rýže, jáhly, kuskus nebo třeba pohanka. Při vaření zvětší objem a trochu zprůsvitní. Má příjemnou chuť a je jemné struktury a je lehce stravitelná. Červená quinoa je bohatá na vlákninu, bílkoviny, vápník, hořčík, draslík, fosfor, vitamín B2 a další živiny. Pro Inky byla prý quinoa „denním chlebem“. Quinoa neobsahuje lepek, je vhodná tedy pro bezlepkovou dietu.
INGREDIENCE (množství zvolte dle počtu osob):
- Červená quinoa
- Žlutá sladká paprika
- Salátová okurka
- Lžíce dýňového oleje, lisovaného za studena
- 1 až 2 velké červené cibule
- 1 polévková lžíce panenského kokosového oleje (koupíte zde »)
- Sůl - nejlépe nerafinovaná mořská sůl bez přidaného jódu nebo růžová himalájská (koupíte zde »)
POSTUP:
- Dáme vařit červenou quinou (trochu ji osolíme).
- Přichystáme si velkou mísu.
- Očistíme papriky a okurku, a nakrájíme je na malé kousky a dáme do mísy.
- Do mísy přidáme lžíci dýňového oleje.
- Než se dovaří quinoa, lehce si na kokosovém oleji osmahneme červenou cibuli.
- Quinou po uvaření necháme asi 3 minuty odstát, a poté ji všechnu přidáme do mísy se zeleninou. Směs opatrně promícháme a ochutnáme. Pokud máme rádi česnek, vylisujeme do směsi ještě česnek, přidáme třeba česnek medvědí a promícháme.
- Ozdobíme červenou cibulkou a hned podáváme, než to vychladne.
Tip: Pokud máte doma zralé avokádo, můžete si ho rozmačkat/rozmixovat, trochu osolit a vmíchat do směsi pro krémovější chuť. A pokud chcete zvýšit nutriční hodnotu jídla, můžete si do směsi zamíchat ještě raw konopná semínka (koupíte zde »)
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Nejnovější články
-
21.04.2023 22:34
22. duben - Den Země (Earth Day) a jak můžeme přispět
Od roku 1970 slavíme po celé planetě Den Země neboli Earth Day, který byl stanoven na 22. dubna....
-
22.03.2023 13:28
Dnes je Světový den vody neboli World Water Day
Víte, že 22. března je Světový den vody neboli World Water Day? Ten byl Organizací spojených národů...
-
04.12.2022 18:50
Klasika českých domácností - linecké cukroví, ale tentokráte bez lepku
Linecké slepované cukroví - klasika s rakouským původem je vánoční stálicí v českých...
-
01.12.2022 22:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
10.12.2021 20:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
08.12.2021 17:30
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
03.12.2021 16:30
Bezlepkové zázvorky - recept na vánoční cukroví
Vánoční zázvorky či zázvorové sušenky patří k cukroví, které se peče obvykle mezi prvními, podobně...
-
02.12.2021 11:37
Bezlepkové perníčky z pohankové mouky - recept na domácí cukroví bez lepku
Vyzkoušejte oblíbený recept na domácí bezlepkové pohankové perníčky bez másla a bez bílého cukru....
-
01.12.2021 18:00
Pařížské tyčinky aneb bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
07.04.2021 07:15
Světový den zdraví aneb co můžeme pro sebe udělat?
Článek o tom, nad čím bychom se mohli - nebo spíše měli - zamyslet nejen 7. dubna, ve Světový den...