Morušovka aneb veganská bezlepková bábovka s morušemi
21.01.2017 21:37
Další bezlepkový recept na veganskou bábovku, kterou jsem podle jedné z hlavních ingrediencí nazvala „Morušovka“. A to podle sušených bílých moruší, které svou chutí a sladkostí velmi připomínají med a hodí se tedy na ovonění a doslazení různých dobrot, a to jak v raw food podobě, tak i tepelně upravené, jako u této bábovky, která je zároveň bez lepku, bez vajec, živočišného mléka či másla a také bez rafinovaného bílého cukru. Bábovka podle receptu níže je vláčná a hutnější. Snažím se do receptů dávat co nejméně „kypřidel“, protože příliš nadýchané buchty a bábovky se obecně hůře tráví. Z uvedeného množství upečete nižší bábovku – výška cca 8 cm a průměr 18 cm (forma má průměr 22 cm). Z tohoto množství můžete udělat i srnčí hřbet.
INGREDIENCE:
- 330 g pohankové mouky*
- 160 g sušených bílých moruší (koupíte zde »)
- 400 ml sojového nebo rýžovo-sojového mléka
- 100 ml kokosového oleje (koupíte zde »)
- 45 g surového třtinového nebo kokosového cukru** (koupíte zde »)
- 2 čajové lžičky bio vanilkového cukru (s třtinovým cukrem)
- 1 čajová lžička jedlé sody
Pozn.: *U pohankové mouky je hodně důležité vybrat tu „správnou“, a to hlavně z hlediska její vůně. Příliš „pohankově voňavé“ nejsou pro sladké pokrmy moc vhodné, i když někomu to nevadí. Dobrou zkušenost mám třeba s pohankovou moukou z DM drogerie, která to intenzivní pohankové aroma nemá. Ale určitě je vhodných více druhů, chce to prostě zkoušet.
** Lze koupit i kokosový cukr s vanilkou, pak už není třeba dodávat klasický vanilkový cukr. Kokosový cukr Vanilla koupíte například zde ».
POSTUP:
- Cukr a moruše pomeleme na prášek (třeba v mlýnku na mák/ořechy/kávu).
- Do velké mísy dáme mouku, pomletý cukr a moruše, vanilkový cukr a sodu a vše promísíme.
- Přidáme (vmícháme) vlažné mléko a rozpuštěný olej a pořádně promícháme.
- Formu na bábovku vymažeme kokosovým olejem a vysypeme pohankovou moukou.
- Těsto dáme do formy.
- Troubu předehřejeme na 170 °C a pečeme 40 minut. Před vyjmutím je dobré zkontrolovat špejlí, zda se těsto už na špejli nelepí.
- Bábovku vyklopíme z formy až po vychladnutí.
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Nejnovější články
-
21.04.2023 22:34
22. duben - Den Země (Earth Day) a jak můžeme přispět
Od roku 1970 slavíme po celé planetě Den Země neboli Earth Day, který byl stanoven na 22. dubna....
-
22.03.2023 13:28
Dnes je Světový den vody neboli World Water Day
Víte, že 22. března je Světový den vody neboli World Water Day? Ten byl Organizací spojených národů...
-
04.12.2022 18:50
Klasika českých domácností - linecké cukroví, ale tentokráte bez lepku
Linecké slepované cukroví - klasika s rakouským původem je vánoční stálicí v českých...
-
01.12.2022 22:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
10.12.2021 20:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
08.12.2021 17:30
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
03.12.2021 16:30
Bezlepkové zázvorky - recept na vánoční cukroví
Vánoční zázvorky či zázvorové sušenky patří k cukroví, které se peče obvykle mezi prvními, podobně...
-
02.12.2021 11:37
Bezlepkové perníčky z pohankové mouky - recept na domácí cukroví bez lepku
Vyzkoušejte oblíbený recept na domácí bezlepkové pohankové perníčky bez másla a bez bílého cukru....
-
01.12.2021 18:00
Pařížské tyčinky aneb bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
07.04.2021 07:15
Světový den zdraví aneb co můžeme pro sebe udělat?
Článek o tom, nad čím bychom se mohli - nebo spíše měli - zamyslet nejen 7. dubna, ve Světový den...