Morušovka aneb veganská bezlepková bábovka s morušemi

21.01.2017 21:37

Další bezlepkový recept na veganskou bábovku, kterou jsem podle jedné z hlavních ingrediencí nazvala „Morušovka“. A to podle sušených bílých moruší, které svou chutí a sladkostí velmi připomínají med a hodí se tedy na ovonění a doslazení různých dobrot, a to jak v raw food podobě, tak i tepelně upravené, jako u této bábovky, která je zároveň bez lepku, bez vajec, živočišného mléka či másla a také bez rafinovaného bílého cukru. Bábovka podle receptu níže je vláčná a hutnější. Snažím se do receptů dávat co nejméně „kypřidel“, protože příliš nadýchané buchty a bábovky se obecně hůře tráví. Z uvedeného množství upečete nižší bábovku – výška cca 8 cm a průměr 18 cm (forma má průměr 22 cm). Z tohoto množství můžete udělat i srnčí hřbet.


INGREDIENCE:

  • 330 g pohankové mouky*
  • 160 g sušených bílých moruší (koupíte zde »)
  • 400 ml sojového nebo rýžovo-sojového mléka
  • 100 ml kokosového oleje (koupíte zde »)
  • 45 g surového třtinového nebo kokosového cukru** (koupíte zde »)
  • 2 čajové lžičky bio vanilkového cukru (s třtinovým cukrem)
  • 1 čajová lžička jedlé sody


Pozn.: *U pohankové mouky je hodně důležité vybrat tu „správnou“, a to hlavně z hlediska její vůně. Příliš „pohankově voňavé“ nejsou pro sladké pokrmy moc vhodné, i když někomu to nevadí. Dobrou zkušenost mám třeba s pohankovou moukou z DM drogerie, která to intenzivní pohankové aroma nemá. Ale určitě je vhodných více druhů, chce to prostě zkoušet.
** Lze koupit i kokosový cukr s vanilkou, pak už není třeba dodávat klasický vanilkový cukr. Kokosový cukr Vanilla koupíte například zde ».


POSTUP:

  1. Cukr a moruše pomeleme na prášek (třeba v mlýnku na mák/ořechy/kávu).
  2. Do velké mísy dáme mouku, pomletý cukr a moruše, vanilkový cukr a sodu a vše promísíme.
  3. Přidáme (vmícháme) vlažné mléko a rozpuštěný olej a pořádně promícháme.
  4. Formu na bábovku vymažeme kokosovým olejem a vysypeme pohankovou moukou.
  5. Těsto dáme do formy.
  6. Troubu předehřejeme na 170 °C a pečeme 40 minut. Před vyjmutím je dobré zkontrolovat špejlí, zda se těsto už na špejli nelepí.
  7. Bábovku vyklopíme z formy až po vychladnutí.

Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

 

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode