Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou – vánoční cukroví bez lepku

18.12.2020 20:59

Receptů na pařížské tyčinky existuje opravdu hodně. U nás v rodině se dělal nejvíce recept s vlašskými ořechy a bez mouky, který uvádím zde – pařížské tyčinky ». Zkusila jsem menší obměnu a vytvořila druhou variantu pařížských tyčinek, a to mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou. Tyto tyčinky můžete udělat i bez polevy, i bez ní jsou výborné. Občas to dělám tak, že půlku udělám s polevou a půlku bez ní. Toto cukroví je vhodné jak pro bezlepkovou dietu, tak i pro bezlaktózovou.

INGREDIENCE na těsto (na 2 plechy, 90-100 tyčinek):

  • 140 g mletých mandlí (najemno, ale aby ještě nelepily)
  • 100 g práškového (mletého) třtinového cukru
  • 40 g bezlepkové mouky (20 g pohankové + 20 g rýžové mouky)
  • 1 bílek
  • 1 polévková lžíce šípkové marmelády (pokud ji nemáte, zkuste třeba rybízovou či jinou)

+ na polevu:

  • 1 bílek
  • 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
  • cca 3 polévkové lžíce práškového třtinového cukru

POSTUP:

  1. Všechny suché ingredience (mandle, cukr, mouku) dáme do mísy a smícháme.
  2. Přidáme bílek a marmeládu, smícháme a spojíme v těsto. Nejlépe to jde finálně ručně na válu.
  3. Těsto můžeme hned zpracovat dále, anebo necháme v chladu odležet ½ hodiny.
  4. Vál si trošku posypeme rýžovou nebo pohankovou moukou a rozválíme po částech placky cca 0,4 cm vysoké. Podsypáváme průběžně moukou.
  5. Z placky si nakrájíme pruhy o šířce cca 5-6 cm, a ty pak nakrájíme na tyčinky o šířce cca 1 cm.
  6. Pokud chceme třeba z půlky těsta udělat tyčinky s polevou, tak nejprve si pruhy polevou natřeme a nakrájíme na tyčinky (nůž je lepší pokaždé otřít o vlhký ubrousek). Můžete to také udělat tak, že si vyválíte velkou placku co nejvíce „hranatou“, a nožem nebo rádélkem ji ohraničíte. Poté celou nebo půlku placky potřete polevou, a až pak rozřežete na tyčinky rádélkem.
  7. Vykrájené tyčinky opatrně (např. pomocí cukrářského nože/lopatky) přenášíme z válu na plechy vyložené pečicím papírem.
  8. Troubu předehřejeme na 150 °C a pečeme cca 18 až 24 minut, dle typu trouby – až naskočí, hezky se rozvoní, a mírně zabarví, jdou odlepit od papíru. Nejlépe před vyndáním jednu tyčinku ochutnat, uvnitř by neměly být moc měkké. Pokud pečete oba plechy současně, obvykle je horní plech cca o 2 až 3 minuty dříve hotov.

BÍLKOVÁ CITRONOVÁ LEDOVÁ POLEVA – postup:
Ledovou bílkovou citronovou polevu si vytvoříte jednoduše tak, že si do hrnku dáte jeden bílek, který lžičkou nebo malou ruční metličkou pořádně rozmícháte a postupně vmícháte práškový třtinový cukr (nejlépe přesátý) a přidáte lžičku čerstvé citronové šťávy. Výsledná konzistence by měla být hustá, ale ještě tekoucí, aby šla nanášet na těsto a rozetřít. Podle toho přidejte třeba více cukru nebo naopak trošku citronové šťávy. Množství cukru záleží i na velikosti bílku. Na jednotlivé tyčinky ji pak stačí nanášet jednoduše lžičkou, pokud zvolíte variantu druhou, naneste polevu na celou placku pomocí špachtle a uhlaďte cukrářským roztíracím nožem.

Pozn.: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
 

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode