Recept na pečené pařížské tyčinky – další bezlepkové vánoční cukroví

09.12.2020 15:52

Receptů na pařížské tyčinky jsem viděla mnoho. Nejraději mám ale tento jednoduchý, který jsem podědila po mé babičce. Jen jsem v něm nahradila bílý rafinovaný cukr za třtinový. Chuti to rozhodně nic neubralo, poleva není akorát bílá, ale spíše karamelově zbarvená. Toto vánoční cukroví patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé ořechové cukroví. Pařížské tyčinky můžete udělat i bez bílkové ledové polevy, i bez ní jsou výborné. Já to většinou dělám tak, že půlku udělám s polevou a půlku bez ní. Toto cukroví je vhodné jak pro bezlepkovou dietu, tak i pro bezlaktózovou. Pojďme se tedy podívat, jak si upečeme bezlepkové pařížské tyčinky.


INGREDIENCE na těsto:

  • 140 g mletých ořechů (né moc najemno)
  • 140 g práškového (mletého) třtinového cukru
  • 1 bílek
  • ½ kávové lžičky skořice


POSTUP:

  1. Všechny ingredience dáme do mísy a spojíme v těsto. Nejlépe to jde finálně ručně.
  2. Těsto necháme v chladu odležet asi hodinu.
  3. Vál si pocukrujeme (opět mletým třtinovým cukrem) a rozválíme po částech placky cca 0,5 cm vysoké. Podsypáváme průběžně cukrem.
  4. Z placky si nakrájíme pruhy o šířce cca 5-6 cm, a ty pak nakrájíme na tyčinky o šířce cca 1 cm.
  5. Pokud chceme třeba z půlky těsta udělat tyčinky s ledovou polevou, tak nejprve si pruhy polevou natřeme a počkáme asi 5 minut, než trošku poleva zaschne (ale né zas moc), a až poté krájíme tyčinky (nůž je lepší pokaždé otřít o vlhký ubrousek). Můžete to také udělat tak, že si vyválíte velkou placku co nejvíce „hranatou“, a nožem nebo rádélkem ji ohraničíte. Poté celou nebo půlku placky potřete polevou, a až pak rozřežete na tyčinky rádélkem.
  6. Vykrájené tyčinky dáme na plechy vyložené pečicím papírem.
  7. Troubu předehřejeme na 150 °C a pečeme cca 15 až 20 minut, dle typu trouby – až naskočí, hezky se rozvoní, a mírně zabarví, jdou odlepit od papíru. Nejlépe před vyndáním jednu ochutnat, uvnitř by neměly být moc měkké.


BÍLKOVÁ LEDOVÁ POLEVA – ze dvou ingrediencí (z bílku a cukru):
Ledovou bílkovou polevu si vytvoříte jednoduše tak, že si do hrnku dáte jeden bílek, který lžičkou nebo malou ruční metličkou pořádně rozmícháte a postupně vmícháte práškový třtinový cukr (nejlépe přesátý). Na jednotlivé tyčinky ji pak stačí nanášet jednoduše lžičkou, pokud zvolíte variantu druhou, naneste polevu na celou placku pomocí špachtle a uhlaďte cukrářským roztíracím nožem.

Pozn.: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).



 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode