Pohankovo-slunečnicové krekry se zlatým lněným semínkem a bylinkami (raw food)

11.03.2015 15:19

Raw recept na křupavé domácí krekry pohankovo-slunečnicové se zlatým lněným semínkem a bylinkami. Bezlepkový recept, bez vajec, bez mléka. Tyto raw krekry se dají použít jako náhražka kupovaného pečiva a krekrů. Jsou skvělé k salátům a polévkám, nebo s jakoukoli domácí pomazánkou. Na tvorbu krekrů potřebujete sušičku, stačí obyčejná kulatá na ovoce. Aby byla zachována raw kvalita (dle pravidel raw food stravy), je potřeba mít sušičku s nastavitelnou teplotou na 42-45 °C. Pokud nemáte sušičku, lze použít plech a trouba, kterou nastavíte na 50 °C, a necháte po dobu sušení pootevřená dvířka trouby (strčíte mezi dvířka například vařečku). Případně, pokud máte troubu s možností nižší teploty, nastavíte teplotu na max. 45 °C a dvířka trouby normálně zavřete.

INGREDIENCE na cca 18-20 krekrů:

  • 1 polévková miska světlé pohanky kroupy (namočit přes noc do studené vody)
  • 1 polévková miska slunečnicových semínek (namočit přes noc do studené vody)
  • 1 polévková miska zlatých lněných semínek ((namočit přes noc do studené vody*)
  • Bylinky dle chuti (čerstvé nebo sušené: česnek medvědí, dobromysl, petrželka, libeček…)
  • Sůl (kvalitní nerafinovaná mořská, růžová himalájská nebo vulkanická)
  • Mletý kmín


*Poznámka: Lněná semínka hodně nabobtnají, až vytvoří lehce slizovitou hmotu. Fungují jako dobré pojivo. Zalijte je nejprve menším množstvím vody, počkejte, až nabobtnají a pak trochu vody přidejte. Finálně by semínka neměla plavat ve vodě, ale jen nabobtnat a zůstat vlhká.
 
POSTUP:

  1. Nachystáme si velkou mísu, a vyklopíme do ní nabobtnalá lněná semínka.
  2. Vodu ze slunečnicových semínek slijeme, semínka propláchneme a přidáme do mísy. Promícháme je se lněnými semínky.
  3. Vodu z pohanky slijeme, pohanku propláchneme a vložíme do robotu s „S“ nožem. Mixujeme skoro do hladka, poté hmotu přidáme do mísy a vše promícháme.
  4. Do mísy přidáme trochu soli, připravené bylinky (najemno nasekané), trochu kmínu a těsto promícháme. Ochutnáme a případně přidáme soli nebo bylinek.
  5. Na plata sušičky vložíme sušící papír, trochu ho proděravíme, aby v sušičce rovnoměrněji proudil vzduch, a na pečící papír tvarujeme lžičkou placky o výšce cca 0,5 cm. Velikost placek dle typu sušičky a Vaší trpělivosti :-)
  6. Dáme sušit na teplotu 42 °C (max. 45 °C), sušíme například přes noc (cca 8 hodin), ráno krekry otočíme, odstraníme pečící papír a dosušíme (cca 2-4 hodiny).

Skladujeme v suchu. Než usušené krekry dáme do nějaké krabičky, necháme je vychladnout.

Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode