Pohankovo-slunečnicové placky s kustovnicí a švestkami (raw food)
06.03.2015 20:19
Vitariánský recept na domácí sušené raw pohankovo-slunečnicové placky s kustovnicí a švestkami. Přirozeně bezlepkový recept, bez přidaného cukru a bez umělých sladidel a přísad. Placky či sušenky vhodné nejen pro vitariány, vegany, vegetariány a osoby s bezlepkovou dietou. Mohou být spestřením jídelníčku kohokoli, kdo chce vyzkoušet něco nového, něco jiného. Dají se použít jako náhražka pečiva a krekrů. Jsou nasládlé chuti, jsou dobré samostatně, anebo si na ně můžete namazat ořechové máslo a na něj třeba med, nebo nějakou bio marmeládu (ideálně bez přidaného cukru), domácí raw marmeládu, raw kakaovou pastu a podobně. Na tvorbu placek potřebujete sušičku, stačí obyčejná kulatá na ovoce. Aby byla zachována raw kvalita (dle pravidel raw food stravy), je potřeba mít sušičku s nastavitelnou teplotou na 42-45 °C. Pokud nemáte sušičku, lze použít plech a trouba, kterou nastavíte na 50 °C, a necháte po dobu sušení pootevřená dvířka trouby (strčíte mezi dvířka například vařečku). Případně, pokud máte troubu s možností nižší teploty, nastavíte teplotu na max. 45 °C a dvířka trouby normálně zavřete.
INGREDIENCE na ccs 20 - 25 ks placek:
- 2 polévkové misky pohanky - cca 500 g světlá pohanka kroupa (namočené přes noc ve studené vodě)
- hrnek slunečnicových semínek (nejlépe namočených přes noc ve studené vodě)
- hrnek kustovnice čínské (GoJi)
- hrnek sušených švestek (nejlépe bez konzervantů, bez siřidel a bez přidaného cukru) - namočíme je předem na cca 2 hodiny do studené vody - jen lehce ponoříme.
- hrnek sušeného kokosu (opět nejlépe bez siřidel)
- polévková lžíce raw agáve sirupu (příp. jiného sladidla - kokosový palmový nektar, kokosový palmový cukr, tmavý javorový sirup, rýžový sirup, pravý včelí med apod.)
- variabilně lžíce skořice a lžička mleté pravé vanilky (lze vynechat)
POSTUP:
- Z pohanky a slunečnicových semínek slijeme vodu a propláchneme je ve studené vodě.
- V robotu s "S" nožem rozmixujeme pohanku, kokos a švestky včetně vody, v které byly švestky namočené. Mixujeme do polohladka. Lepší je, když tam zůstanou trošku kousky švestek. Směs přemístíme do velké mísy.
- Do mísy ke směsi přidáme celá slunečnicová semínka, kustovnici a vše promícháme.
- Směs ochutnáme, a pokud je málo sladká, přidáme trochu agáve sirupu (nebo námi zvoleného sladidla).
- Na plata sušičky vložíme sušící papír, trochu ho proděravíme, aby v sušičce rovnoměrněji proudil vzduch, a na pečící papír tvarujeme lžičkou placky o výšce cca 0,5 cm. Velikost placek dle typu sušičky a Vaší trpělivosti :-)
- Dáme sušit na teplotu 42 °C (max. 45 °C), sušíme například přes noc (cca 8 hodin), ráno placky otočíme, odstraníme pečící papír a dosušíme (cca 2-4 hodiny).
Skladujeme v suchu. Než usušené placky dáme do nějaké krabičky, necháme je vychladnout.
Tip: Zkuste si dát k snídani placky namazané raw máslem z meruňkových jader nebo raw mandlovým máslem. Na to můžete ještě dát vrstvu raw marmelády či bio marmelády bez přidaného cukru nebo poctivého českého včelího medu.
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Tip: Ingredience pro tento recept můžete koupit například v tomto e-shopu »
Nejnovější články
-
21.04.2023 22:34
22. duben - Den Země (Earth Day) a jak můžeme přispět
Od roku 1970 slavíme po celé planetě Den Země neboli Earth Day, který byl stanoven na 22. dubna....
-
22.03.2023 13:28
Dnes je Světový den vody neboli World Water Day
Víte, že 22. března je Světový den vody neboli World Water Day? Ten byl Organizací spojených národů...
-
04.12.2022 18:50
Klasika českých domácností - linecké cukroví, ale tentokráte bez lepku
Linecké slepované cukroví - klasika s rakouským původem je vánoční stálicí v českých...
-
01.12.2022 22:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
10.12.2021 20:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
08.12.2021 17:30
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
03.12.2021 16:30
Bezlepkové zázvorky - recept na vánoční cukroví
Vánoční zázvorky či zázvorové sušenky patří k cukroví, které se peče obvykle mezi prvními, podobně...
-
02.12.2021 11:37
Bezlepkové perníčky z pohankové mouky - recept na domácí cukroví bez lepku
Vyzkoušejte oblíbený recept na domácí bezlepkové pohankové perníčky bez másla a bez bílého cukru....
-
01.12.2021 18:00
Pařížské tyčinky aneb bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
07.04.2021 07:15
Světový den zdraví aneb co můžeme pro sebe udělat?
Článek o tom, nad čím bychom se mohli - nebo spíše měli - zamyslet nejen 7. dubna, ve Světový den...