Šípkové vánoční cukroví – nepečené veganské cukroví bez lepku

17.12.2020 10:54

Tento veganský a bezlepkový recept na šípkové cukroví mám od své babičky. Odkud ho má ona, to nevím, každopádně je to cukroví, které není třeba péct v troubě, stačí topení nebo potravinová sušička. Je to tedy nepečené cukroví, v podstatě raw food cukroví. Název Šípkové cukroví je podle toho, že v receptu je použita šípková marmeláda, kterou kupuji nejčastěji v DM drogerii, neb je s třtinovým cukrem, a je krásně hlaďoučká a opravdu moc dobrá. Pokud ji nemáte, můžete použít třeba rybízovou marmeládu a budete mít rázem Rybízové cukroví. Další marmelády či džemy vyzkoušené nemám, ale ani mne zatím nelákají. Samozřejmě můžete experimentovat, není to u tohoto receptu vůbec problém. Tento recept na vánoční šípkové cukroví je tedy bezlepkový, bez laktózy a vhodný i pro vegany.


INGREDIENCE (množství asi na 4 kruhové pláty sušičky):

  • 180 g mletého/práškového třtinového cukru, nejlépe surového, případně kokosového (koupíte zde »)
  • 90 g mletých vlašských ořechů
  • 2 polévkové lžíce šípkové marmelády (nebo případně rybízové)

+ pokud budete chtít i citronovou polevu, tak budete potřebovat ještě:

  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce horké vody
  • cca 100 g jemně mletého třtinového cukru (nejlépe přesátého)

(Pokud vám nevadí bílek, můžete si udělat i citronovou bílkovou polevu – místo vody dáte jeden bílek a cukru dle potřeby, až do optimální konzistence).


POSTUP:

  1. Cukr a ořechy smícháme v míse, přidáme marmeládu a trochu zpracujeme vařečkou. Poté přendáme na vál a dopracujeme ručně do těsta.
  2. Těsto podsypáváme lehce mletým třtinovým cukrem, vyvalujeme placky o výšce cca 3 mm a vykrajujeme tvary – třeba oblíbená srdíčka.
  3. Dáme na pláty potravinové sušičky a sušíme cca na 42 °C, asi 5 hodin (dle typu sušičky). Cukroví je hotové, když už je hezky oschlé, ale né tvrdé.
  4. Pokud budeme (třeba jen na část cukroví) dávat i citronovou polevu, tak si vezmeme hrnek (nebo misku), kam dáme vodu a citronovou šťávu, a postupně přisypáváme cukr, stále mícháme – nejlépe malou ruční metličkou, nebo lžičkou, až docílíme optimální hustší a hladké konzistence. Na cukroví nanášíme štětečkem nebo lžičkou, a necháme do druhého dne zaschnout.


Pozn.: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode