Veganský tatarák s kapiemi a základem ze slunečnicových semínek (raw food)
09.06.2015 16:32
Vzhledem k tomu, že nejen u nás, ale obecně je celkem problém koupit a rozpoznat tak akorát zralé avokádo, které opravdu dobře chutná, zkoušela jsem variantu pro veganský raw tatarák bez nutnosti použití avokád. Jako základ tohoto receptu byla tedy použita slunečnicová semínka. Hodí se k jídlu jako klasický tatarák nebo jako pomazánka na raw krekry, nebo klasické topinky (pakliže nejste pouze na raw stravě) a podobně. Můžete k němu zakusovat i jakýkoli oblíbený salát nebo čínské zelí.
INGREDIENCE na cca 4 porce (polévkovou misku cca 400 ml):
- Hrnek (250 ml) natural loupaných slunečnicových semínek (namočených přes noc do studené vody)
- 3 červené kapie
- 8 sušených rajčat (ponořených na cca 30 minut do trošky vody)
- 1 červená cibule (pokud máte cibuli hodně rádi, dejte klidně 2)
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 1 čajová lžička panenského olivového oleje
- 1 čajová lžička panenského dýňového oleje (např. české značky Bohemia olej)
- Sůl nerafinovaná (mořská, růžová himalájská apod.)
- Koření dle vlastního výběru (sladká paprika, pepř, kayenský pepř, chilli, česnek medvědí)
POSTUP:
- Slijeme vodu ze slunečnicových semínek, propláchneme je ve studené vodě a dáme do mixéru (robotu).
- Červené kapie očistíme, vyjmeme semínka, nakrájíme nahrubo a přidáme do mixéru.
- Slijeme vodu ze sušených rajčat a necháme si ji stranou pro případné pozdější využití. Rajčata nakrájíme nahrubo a přidáme do mixéru.
- Nahrubo nakrájíme oloupanou červenou cibuli a očištěné jarní cibulky a přidáme je do mixéru.
- Do mixéru přidáme dále česnek, citronovou šťávu a oba oleje. Vše nyní mixujeme co do nejjemnější konzistence. Pokud to máme moc husté, naředíme vodou ze sušených rajčat.
- Ochutnáme a dle našich chuťových preferencí dosolíme a přidáme oblíbené koření. Naposledy krátce mixujeme a máme hotovo.
Pokud tatarák hned nesníte, uchovávejte ho v ledničce a spotřebujte optimálně do 3 dnů.
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Nejnovější články
-
21.04.2023 22:34
22. duben - Den Země (Earth Day) a jak můžeme přispět
Od roku 1970 slavíme po celé planetě Den Země neboli Earth Day, který byl stanoven na 22. dubna....
-
22.03.2023 13:28
Dnes je Světový den vody neboli World Water Day
Víte, že 22. března je Světový den vody neboli World Water Day? Ten byl Organizací spojených národů...
-
04.12.2022 18:50
Klasika českých domácností - linecké cukroví, ale tentokráte bez lepku
Linecké slepované cukroví - klasika s rakouským původem je vánoční stálicí v českých...
-
01.12.2022 22:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
10.12.2021 20:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
08.12.2021 17:30
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
03.12.2021 16:30
Bezlepkové zázvorky - recept na vánoční cukroví
Vánoční zázvorky či zázvorové sušenky patří k cukroví, které se peče obvykle mezi prvními, podobně...
-
02.12.2021 11:37
Bezlepkové perníčky z pohankové mouky - recept na domácí cukroví bez lepku
Vyzkoušejte oblíbený recept na domácí bezlepkové pohankové perníčky bez másla a bez bílého cukru....
-
01.12.2021 18:00
Pařížské tyčinky aneb bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
07.04.2021 07:15
Světový den zdraví aneb co můžeme pro sebe udělat?
Článek o tom, nad čím bychom se mohli - nebo spíše měli - zamyslet nejen 7. dubna, ve Světový den...