Vitariánské semínkovo-mandlové krekry s mrkví, sezamem a pohankou (raw food)
15.03.2015 15:11
Vitariánský recept na domácí raw semínkovo-mandlové krekry s mrkví, sezamem a pohankou. Bezlepkový a veganský recept, bez přidaného cukru, bez umělých konzervantů. Raw krekry se dají použít jako náhražka kupovaného pečiva a krekrů. Jsou skvělé k salátům a polévkám, nebo s jakoukoli domácí pomazánkou. Krekry jsou vyrobené dle pravidel tzv. raw food stravy.
INGREDIENCE na 23-25 krekrů:
- 1 polévková miska natural neloupaných mandlí (namočených přes noc ve studené vodě*)
- 1 polévková miska zlatých nebo hnědých lněných semínek (namočených přes noc ve studené vodě**)
- 1 polévková miska slunečnicových a dýňových semínek (namočených přes noc ve studené vodě)
- 1 polévková miska pohanky kroupy světlé (namočené přes noc ve studené vodě)
- 1 polévková miska mrkve (buď nastrouhané nebo zbytku mrkve po jejím odšťavnění)
- 1 šálek světlých sezamových semínek (namočených přes noc ve studené vodě)
- Koření: lžička mletého kmínu, česneku medvědího a dobromysli, případně petrželky, libečku… - dle Vaší obliby)
- Sůl (kvalitní nerafinovaná mořská, růžová himalájská nebo vulkanická)
Vysvětlivky:
*Vše, co necháváte namáčet, nabobtná a zvětší trochu objem. Nechte si před namočením v misce vždy trochu místa, aby Vám nabobtnalé ingredience nevyskákaly z misky ven. Kromě lněných semínek mohou ostatní ingredience při máčení ve vodě „plavat“.
** Lněná semínka nabobtnají, až vytvoří lehce slizovitou hmotu. Fungují jako dobré pojivo. Zalijte je nejprve menším množstvím vody, počkejte, až nabobtnají a pak trochu vody přidejte. Finálně by semínka neměla plavat ve vodě, ale jen nabobtnat a zůstat vlhká.
POSTUP:
- Do velké mísy vyklopíme lněná semínka.
- Ze sezamových semínek slijeme vodu, semínka propláchneme ve studené vodě a vložíme je do mísy.
- Ze slunečnicových a dýňových semínek slijeme vodu, semínka propláchneme studenou vodou a polovinu jich dáme do mísy a polovinu do robotu s „S“ nožem.
- Vodu z mandlí slijeme, mandle propláchneme ve studené vodě a vložíme je do mixéru k semínkám.
- Semínka i mandle v robotu pomeleme (né úplně do hladka, spíše na polohrubo) a přendáme je do mísy.
- Slijeme vodu z pohanky, pohanku propláchneme ve studené vodě a vložíme ji do mixéru, kde ji chvíli mixujeme skoro do hladka, můžeme přidat trošku studené vody (cca 1-2 lžíce), aby se pohanka lépe rozmixovala. Do robotu k pohance přidáme ještě nastrouhanou mrkev a krátce mixujeme, spíše jen aby se pohanková směs promíchala s mrkví. Hmotu z mixéru přidáme do mísy.
- Všechny ingredience v míse promícháme a směs ochutnáme. Dle potřeby dosolíme a přidáme kmín a bylinky. Směs (těsto) znovu promícháme.
- Na plata sušičky vložíme sušící papír, trochu ho proděravíme (vidličkou, špičkou nože), aby v sušičce rovnoměrněji proudil vzduch, a na pečící papír tvarujeme lžičkou placky o výšce cca 0,4-0,5 cm. Velikost placek dle typu sušičky a Vaší trpělivosti :-)
- Dáme sušit na teplotu 42 °C (max. 45 °C), sušíme například přes noc (cca 8 hodin), ráno krekry otočíme, odstraníme pečící papír a dosušíme (cca 2-6 hodin, dle typu sušičky a dle vlhkosti těsta, které se Vám povedlo vytvořit).
Tip: Pokud nemáte sušičku, lze použít plech a trouba, kterou nastavíte na 50 °C, a necháte po dobu sušení pootevřená dvířka trouby (strčíte mezi dvířka například vařečku). Případně, pokud máte troubu s možností nižší teploty, nastavíte teplotu na max. 45 °C a dvířka trouby normálně zavřete.
Skladujeme v suchu. Než usušené krekry uložíme do nějaké krabičky, necháme je vychladnout.
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Nejnovější články
-
21.04.2023 22:34
22. duben - Den Země (Earth Day) a jak můžeme přispět
Od roku 1970 slavíme po celé planetě Den Země neboli Earth Day, který byl stanoven na 22. dubna....
-
22.03.2023 13:28
Dnes je Světový den vody neboli World Water Day
Víte, že 22. března je Světový den vody neboli World Water Day? Ten byl Organizací spojených národů...
-
04.12.2022 18:50
Klasika českých domácností - linecké cukroví, ale tentokráte bez lepku
Linecké slepované cukroví - klasika s rakouským původem je vánoční stálicí v českých...
-
01.12.2022 22:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
10.12.2021 20:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
08.12.2021 17:30
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
03.12.2021 16:30
Bezlepkové zázvorky - recept na vánoční cukroví
Vánoční zázvorky či zázvorové sušenky patří k cukroví, které se peče obvykle mezi prvními, podobně...
-
02.12.2021 11:37
Bezlepkové perníčky z pohankové mouky - recept na domácí cukroví bez lepku
Vyzkoušejte oblíbený recept na domácí bezlepkové pohankové perníčky bez másla a bez bílého cukru....
-
01.12.2021 18:00
Pařížské tyčinky aneb bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
07.04.2021 07:15
Světový den zdraví aneb co můžeme pro sebe udělat?
Článek o tom, nad čím bychom se mohli - nebo spíše měli - zamyslet nejen 7. dubna, ve Světový den...