Žampionová polévka z marinovaných žampionů portobello a avokáda (raw food)

17.03.2015 17:37

Raw food recept na vitariánskou polévku z marinovaných portobello žampionů a avokáda. Jednoduchá vydatná polévka, připravená dle pravidel raw food stravy. Veganský, vegetariánský a bezlepkový recept. Pokud si polévku děláte v chladnějším období, přidejte si do ní trošku kayenského pepře nebo chilli. Přes léto raději vynechte. Na polévku lze použít i světlé žampiony, nicméně z portobello žampionů má polévka výraznější chuť.



INGREDIENCE (na cca 2 až 3 porce)

  • Hnědé portobello žampiony (cca 200 g)
  • 1 zralé avokádo (nejlépe odrůda Haas s tmavou hrubou slupkou - viz foto níže)
  • 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • Lžička česneku medvědího nebo stroužek čerstvého česneku
  • Kayenský pepř (asi na špičku nože) - lze vynechat
  • Čerstvá pažitka na posyp
  • Sůl (nerafinovaná mořská bez přídavku jódu, růžová himalájská nebo vulkanická)


POSTUP:

  1. Pro výraznější chuť polévky si žampiony předem namarinujeme, nejlépe přes noc nebo aspoň 3-4 hodiny. Postupujeme takto: Žampiony opláchneme studenou vodou, nakrájíme na plátky a vložíme do nějaké uzavíratelné plastové krabičky. Žampiony trochu osolíme, přidáme k nim olivový olej a trošku medvědího česneku nebo na plátky nakrájený stroužek čerstvého česneku. Krabičku uzavřeme a chvíli s ní zatřeseme, aby se vše v krabičce promísilo. Poté krabičku se žampiony dáme do ledničky marinovat.
  2. Marinované žampiony vyndáme z krabičky, trošku je necháme okapat. Asi třetinu žampionů si dáme stranou, zbytek dáme do mixéru.
  3. Do mixéru přidáme vydlabané avokádo a asi 2 až 3 dcl (šálek) vlažné vody. Mixujeme do hladka. Ochutnáme, dle potřeby dosolíme, můžeme přidat trošinku kaeynského pepře (zejména, pokud je venku chladno a chceme se zahřát). Pokud je polévka moc hustá, trošku ji ještě naředíme vodou.
  4. Polévku z mixéru přelejeme do hrnce, přidáme plátky marinovaných žampionů, a polévku za stálého míchání opatrně ohřejeme max do 42 °-45 °C, aby si zachovala kvalitu raw food. Pokud si chceme polévku více nazdobit, tak si ještě pár plátků žampionů necháme stranou a položíme je na hladinu polévky až při servírování.
  5. Servírujeme, ozdobíme nakrájenou čerstvou pažitkou.

Zralé avokádo, odrůda Haas

Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode