Seznamte se s raw food aneb co se skrývá pod pojmy syrová strava, živá strava, vitariánství, rawtariánství…

02.03.2015 21:57

Už jste to to divné slovo „raw food“ slyšeli? Nebo se setkali se značkou RAW na obalu některých potravinových výrobků, jako například čokolád, sušenek, krekrů, tyčinek, kakaa, karobu, sušených plodů či ořechů a podobně? A nejste si jisti, co tato „raw“ značka přesně znamená?

Pojďme se tedy seznámit s raw food
Pojmy jako raw food, raw foodism, rawtariánství, vitariánství, syrová strava, živá strava či přirozená strava znamenají stravu či způsob stravování, kdy se potraviny (ovoce, zelenina, bylinky, jedlé houby, semínka, ořechy, obilí...) konzumují v co nejpůvodnější podobě, tedy tak, jak je připravila moudrá „matka Příroda“. Potraviny se jedí tzv. syrové či čerstvé, anebo ohřáté či usušené do 42-45 °C, případné naklíčené, čerstvě pomleté, mixované, odšťavněné, nastrouhané, nakrájené apod. Pokud potraviny potřebujete uchovávat delší dobu, třeba zásoby na zimu, pak se buď zmrazí anebo usuší do teploty 42-45 °C. Dá se tedy říci, že raw jídlo je takové, které neprošlo teplotou nad cca 42-45 °C. Mezi raw jídla (syrovou živou stravu) nepatří tedy nic vařeného, pečeného, smaženého, grilovaného, fritovaného. Navíc nezatěžujete své tělo žádnými chemickými přídavnými látkami, „éčky“, barvivy, konzervanty, glutamátem (glutamanem), umělými sladidly, žádným bílým cukrem a tak dále.

Syrová „živá“ strava obsahuje tolik potřebné vitamíny, minerály a enzymy, a uchovává si svou přirozenou původní strukturu, která zabezpečuje rovnováhu mezi tisíci výživných látek. Například enzymy se ničí teplotou nad cca 45 °C. Hlavní funkcí enzymů v těle je účastnit se veškerých pochodů probíhajících v buňce a zabezpečovat trávení živin přijatých v potravě. Trávicí enzymy štěpí jednotlivé složky potravy na jednodušší složky, které jsou potom využity ke stavbě těla nebo jako zdroj energie. Proto se u raw food hlídá ona zmiňovaná teplota a jídlo se suší či ohřívá jen do hranice cca 42-45 °C, některé zdroje uvádějí i krátkodobě do 50 °C. Pravděpodobně některé druhy enzymů jsou ničeny už při nižších a některé při vyšších teplotách. Jako bezpečná hranice pro zachování enzymatické aktivity jídla je tedy obecně a nejčastěji považována hranice 42 °C.

Pokud přijímáme pouze biologicky a enzymaticky “mrtvou”, chemicky a tepelně upravovanou stravu, vyčerpává se naše tělo nutnou produkcí enzymů, které by za normálních okolností přijalo spolu s “živou” neupravovanou stravou. Tedy po strávení tepelně zpracovaného jídla musí tělo všechny enzymy vyprodukovat samo, čímž je tělo dosti zatěžováno.

Jaký je rozdíl mezi syrovou stravou a živou stravou?
Pojmy syrová a živá strava se někdy zcela zaměňují, nicméně nějaký rozdíl tu je. Živá strava je taková, která si zachovává život skrze aktivní enzymy. Je tedy enzymaticky živá. V živé stravě prostě kolují živé enzymy, a čím je jich více, tím lépe. Příkladem živé stravy je třeba čerstvé syrové jablko, hruška, pomeranč, salát, mrkev, brokolice, cuketa, borůvky, maliny, rybíz, naklíčené obilí, naklíčené luštěniny, naklíčená semínka či ořechy...

Na druhé straně tu máme potraviny syrové, ale né všechny jsou zároveň živé (enzymaticky živé). Například ořechy, semínka, obilná zrna, čočka, mungo, fazole... Tyto potraviny, i když nejsou pražené či jinak tepelně upravené nad 42-45 °C, jsou sice syrové, ale né tzv. „živé“. Oživit je můžeme (a měli bychom pro lepší stravitelnost) tím, že je namočíme do studené/vlažné vody (v rozmezí od cca 4 do 48 hodin), čímž se deaktivují enzymové inhibitory a naopak se nastartuje proces klíčení, během kterého se enzymy probudí a i tyto potraviny jsou v danou chvíli nejen „syrové“, ale i opět „živé“, a pro nás stravitelné, výživné a hodnotné. Doba klíčení, nastartování enzymatické aktivity, je různá a různé informační zdroje se v nich trošku liší. Pokud ale necháte ořechy či semínka namočená třeba přes noc a druhý den je zpracováváte do raw jídla, tak asi nic nezkazíte.

Uvádí se, že syrová zelenina je trávená v žaludku a střevu asi hodinu, vařená potřebuje obvykle 3 hodiny a více a vytváří přitom více nečistot a odpadů. Syrová strava podporuje dokonalé trávení až na nejjednodušší a nejsnáze vstřebatelné substance. Napomáhá odstraňovat přirozeným pohybem odpadové látky z tlustého střeva, které se vyprazdňuje pravidelně. Tím současně šetříme svoji energii i trávení a vylučování, získáváme energii lepším a důslednějším využitím potravy. U syrové stravy tak cítíme výrazně více energie, kterou jsme předtím nepociťovali.

Po snězení "normálního" vařeného jídla následuje leukocytóza – tedy zvýšení počtu bílých krvinek - našich bojovníků - v krvi, vyvolaná trávením. Jestliže se najíme znovu po dvouhodinové přestávce, zvyšuje se „trávicí leukocytóza“ po druhém jídle mnohem více. Naproti tomu syrová strava leukocytózu nevyvolává. Totéž platí o používání bílého cukru, který rafinováním úplně ztratil svoji přirozenou povahu. U bílého cukru bylo testy prokázané zvýšení počtu bílých krvinek ještě drastičtější.

Zajímavost: To, že náš život a život všeho na této planetě závisí na Slunci, to víme. Rostliny se svými zelenými listy jsou schopné zachytávat a přijímat sluneční světlo a kumulovat ho v kořenech, hlízách, ovoci a semenech. Lidé a zvířata toto nedokáží. My ani zvířata neumíme tímto způsobem využívat sluneční světlo. Získat tuto „sluneční energii“ můžeme ale právě prostřednictvím rostlin (listů, plodů, výhonků, hlíz, kořenů, kůry...), ale to jen za podmínek, že je konzumuje neupravené za vysokých teplot. Čerstvá syrová rostlinná strava tedy vlastně znamená výživu slunečním světlem a má zřejmě největší výživnou hodnotu.

Raw food je jednoduše řečeno forma stravování bez upravocvání teplotami vyššími jak 42 až 45 °C. To ale neznamená, že to je strava vyloženě studená, nudná a málo chutná. Pokud si dovolíte nahlédnout trochu hlouběji do světa raw food, zjistíte, že lze touto formou vytvářet velice lákavá, pestrá a chutná jídla, která potěší Vaše smysly. Asi není nutné se stravovat 100% syrovou živou stravou, ale proč nezkusit svůj jídelníček trošku poupravit a zvýšit podíl raw stravy, a získávat tak pro své tělo vitamíny, minerály, enzymy a další živiny pomáhající posilovat zdraví a vitalitu našeho těla.

Za poslední roky vzniklo v České republice několik nových podniků nabízejících raw food pokrmy a některé zaběhnuté restaurace a bistra svou nabídku o raw food obohatily. A je více než pravděpodobné, že takových podniků bude nadále přibývat, a to nejen ve velkých městech jako Praha nebo Brno.

Tipy na zajímavé restaurace včetně takových, co nabízejí raw food pokrmy, najdete v sekci Restaurace »

Raw recepty najdete i na tomto webu v sekci Recepty »

Spoustu surovin a ingrediencí nabízí například tento e-shop s raw a bio potravinami »

Tématu raw food se věnuje podrobně také web www.syrova-strava.cz.

Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode