Superpotraviny: super ovoce, super semínka, zelené potraviny aneb superfoods

01.04.2015 20:00

Co jsou to superpotraviny, anglicky superfoods?
Pojem superpotraviny (či super potraviny, superfoods) se postupně začal používat pro takové potraviny, které mají pozoruhodně velký obsah zdraví prospěšných bioaktivních látek. Mít doma zásobu takovýchto superpotravin, to znamená mít tu správnou domácí přírodní lékárničku.

Dietologové a vědci termín běžně nepoužívají, a pravděpodobně zatím ani neexistuje žádná právní definice tohoto pojmu. Někteří mohou název superpotraviny považovat za pouze taktický marketingový tah.

Pojmem „superfoods“ se tedy začaly označovat takové potraviny, které mají mimořádné zdraví prospěšné účinky. Většina z nich však byla a je známa svými léčivými účinky již před tisíci lety.

Jsou to velmi často potraviny v komplexní původní a přírodní podobě (v tzv. syrovém alias raw stavu), obsahující vysoký obsah různých vitamínů, minerálů, antioxidantů, enzymů či vlákniny. Super potraviny mají obdivuhodné vlastnosti a ve vysoké míře obsahují látky, kterých se nám obvykle nedostává v dostatečné míře. Výhodou super potravin je jejich komplexní obsah živin, které jsou ve své přirozené podobě a vzájemném propojení, a působí tak na náš organismus mnohem lépe a účinněji než izolované živiny, izolované vitamíny, byť přírodního původu.

Konzumujeme-li přírodní jedlé potraviny celé, pokud možno v syrové čerstvé podobě, přijímáme přírodou vytvořený přirozený komplex živin. To je asi to nejlepší, co můžeme pro své tělo dělat.
 
Abychom z těchto super potravin získali co nejvíce z jejich obdivuhodných výživových hodnot, doporučuje se je konzumovat převážně v tepelně neupravené podobě, tedy v syrovém alias raw stavu tak, aby všechny enzymy, vitamíny, minerály a další důležité živiny zůstaly zachovány v původní podobě, tedy aby nebyly tepelnou úpravou zničeny zcela či do velké míry. Při výrobě, zpracování a úpravě těchto super potravin by neměla být překročena teplota mezi 42-45 °C, což je nejčastější hraniční teplota, pro zachování potřebných enzymů a také hodně dalších výživných látek. Při vystavení potravin (i superpotravin) nad tyto teploty, a zejména při delším zpracování, se znehodnocuje velká část enzymů a živin.

Superpotraviny je proto vhodné zařazovat do jídelníčku pravidelněji. Mohou být koneckonců velmi příjemným zpestřením našeho jídelníčku. Když si představíte, že mnoho super ovoce se dá přidat do ovocných super smoothies (koktejlů), do raw sušenek, raw cukroví, raw dortů a dezertů… Tato forma přijímání super potravin zní myslím celkem lákavě, co říkáte? A super semínka a ořechy lze konzumovat samostatně nebo v podobě raw krekrů, placek, raw pomazánek, omáček a pest. Fantazii se meze nekladou. Můžete si doma vytvářet ze superpotravin naprosto báječná super jídla a raw food jídla.

Přehled nejčastějších superpotravin:

  • ZELENÉ POTRAVINY, jako je mladý ječmen, mladá pšenice, chlorella či spirulina, kelp řasa, AFA řasa a různé jejich kombinace (zelené potraviny - podrobnější článek »)
  • SUPER OVOCE (bobule, plody) v čerstvém či sušeném stavu (za nízkých teplot či na slunci), k dostání obvykle jako celý sušený plod nebo drť nebo jemný prášek. Mezi super ovoce patří například raw Schisandra prášek, Camu camu prášek, Lucuma prášek, Acai prášek, Maqui prášek, Baobab prášek, kokosový olej, kustovnice čínská (Goji), moruše, Mochyně peruánská (Goldenberries či Incan berries), Jujube, borůvky, brusinky, ostružiny, maliny, rakytník řešetlákový, dřišťál plod, granátové jablko a další.
  • SUPER SEMÍNKA A OŘECHY, jako jsou raw chia semínka, raw konopná semínka, raw lněná semínka (hnědá a zlatá), raw sezam (černý a bílý) nebo raw slunečnicová a dýňová semínka. Z ořechů třeba raw kešu, raw pekanové ořechy, raw para ořechy, raw piniové oříšky, raw cedrové oříšky či raw vlašské ořechy, raw mandle, raw lískové ořechy apod.
  • DALŠÍ SUPERPOTRAVINY, jako raw kakao (nepražené kakaové boby nebo prášek), raw čokoláda, raw karob, raw Mesquite prášek, raw Guarana prášek, raw Maca prášek, raw Ashwaganda (tzv. zimní třešeň či indický ženšen), raw jakonový prášek či sirup (Yakon), Aloe vera, Noni a nesmíme zapomenout také na luštěniny jako cizrna, čočka, mungo, adzuki fazolky, také obiloviny jako pohanka, quinoa, ale také třeba „obyčejné“ avokádo, brokolice, česnek, cibule, křen, kurkuma, zázvor apod. Za zmínku stojí určitě i včelí produkty, jako třeba včelí pyl, propolis neb pravý včelí med.

 
Superfoods aneb superpotraviny můžeme zařadit mezi potraviny tzv. „nové doby alias potraviny budoucnosti“ a přírodní léčivé prostředky.

Nezapomínejme však, že základem zdravého stravování je pestrost, vyváženost a individualita. Superpotraviny spíše berme jako velmi vítanou a přínosnou součást našeho jídelníčku.

Superpotraviny nabízí například tento e-shop s raw a superpotravinami »

Poznámka: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

Zpět

 

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode