Zdraví prospěšné zelené potraviny - mladý ječmen, mladá pšenice, chlorella, spirulina

17.02.2015 18:21

S pojmy zelené potraviny, zelené nápoje, zelené zdraví či green foods jste se již pravděpodobně mnozí z Vás setkali.

Jako zelené potraviny se označují převážně tzv. výživové doplňky, i když jde vlastně o potraviny, jako jsou mladý ječmen, mladá pšenice, řasy chlorella a spirulina.

Všechny tyto zelené potraviny obsahují mnoho prvků, živin a vitálních látek velmi prospěšných pro lidský organismus. Jsou to takové zelené výživové pokladnice, které pomocí přirozených synergických efektů působí na naše zdraví.

Narozdíl od potravinových doplňků, které jsou často vytvářeny člověkem preparováním různých látek (vyjmutých z jejich přirozeného celku) a skládáním do nějakého lidskou rukou vytvořeného poměru/komplexu – nového produktu, jsou tyto zelené potraviny namíchány Přírodou samotnou, a né v žádné lidské laboratoři.

Zelené potraviny jsou koktejlem živin v přirozené původní podobě. Ano, sice zde k nějakému lidskému zásahu došlo, ale obvykle jde pouze o šetrné usušení/dehydrataci za nízkých teplot a vytvoření prášku nebo tablet, aby se větší množství těchto super potravin dostalo na náš stůl pohodlně a rychle.

Nicméně není výrobce, jako výrobce, a tak u těchto zelených potravin je určitě dobré si zjistit, co přesně kupujete, kde to vyrostlo a jak to bylo sklizeno, zpracováno a zabaleno. Například u mladého ječmene a mladé pšenice je třeba rozlišovat mezi tím, zda kupujete bezlepkové vysušené šťávy, vzniklé odšťavněním mladých obilných trav, anebo zda jde o vysušené „seno“ těchto obilných trav.

Občas se zaměňuje i mladá pšenice nebo mladý ječmen (šťávy z mladých listů obilné trávy, tedy bezlepkové potraviny) a tzv. bioaktivní pšenice či bioaktivní ječmen, což je prášek z naklíčených zrn, která již lepek obsahují. Bioaktivní ječmen už vlastně nepatří mezi zelené potraviny, ale bývá s nimi občas zaměňován. U bioaktivního ječmene se zpracovává za pomoci páry při nízké teplotě zrno tak, aby se dostalo do fáze těsně před vyklíčením, kdy má nejvíce energie. Z něj se pak vyrábí výsledný produkt, kterým je obvykle prášek, který si smícháte s vodou, podobně jako prášek z mladého ječmene (vylisované šťávy).

Tedy pozor na záměnu těchto druhů potravin (potravinových doplňků).

Zelené potraviny mají jednu velmi užitečnou a pro člověka prospěšnou společnou vlastnost. Mají vysoký obsah chlorofylu – zeleného rostlinného barviva, které umožňuje fotosyntézu. Molekuly chlorofylu mají jedinečnou schopnost přetvářet sluneční energii na chemickou. Tato chemická energie je následně využívána k tvorbě sacharidů a kyslíku, látek nezbytných pro život na Zemi. Pozoruhodnou vlastností chlorofylu, která přitahuje pozornost vědců i laiků, je fakt, že struktura chlorofylu je skoro stejná jako struktura hemoglobinu. Chlorofyl se uplatňuje při tvorbě krve a zlepšuje metabolismus organismu. Chlorofyl má hojivé účinky, působí bakteriostaticky, deodoračně a má řadu dalších ochranných účinků na kůži. Antimikrobiální protizánětlivé vlastnosti chlorofylu se využívají také například v zubních pastách. Vykazuje též protirakovinové účinky.
 
Kromě chlorofylu obsahují zelené potraviny další cenné biologicky aktivní látky, jako stopové prvky, minerály, vitamíny, rostlinné bílkoviny, sacharidy, tuky a podobně.

Zelené potraviny lze chápat i jako takovou koncentrovanou zeleninu. Například jedna lžička prášku z mladého ječmene obsahuje tolik vitálních látek jako dvě velké bio brokolice v syrovém stavu.
 
Díky své zásaditosti zelené potraviny vyrovnávají pH v těle a tím navrací rovnováhu překyselenému organismu, což je v posledních letech velmi rozšířený problém a pravděpodobná příčina mnoha civilizačních onemocnění.
 
Zelené potraviny jsou takovou výživovou základnou.
Přestože nejsou „lékem“, tak léčí.
 
Proč tedy nevyzkoušet zařadit zelené potraviny do svého pravidelného jídelníčku namísto polykání laboratorně vytvořených chemických látek a pilulek?
 
Tím není v žádném případě řečeno, abyste hned vyhodili všechny léky, které na doporučení Vašeho lékaře užíváte. Možná jen zvažte a případně se poraďte se svým lékařem, zda zelené potraviny nepřidat do jídelníčku jako podpůrnou léčbu a zároveň prevenci…

Tip: Zelené potraviny nabízí například tento e-shop s raw a bio potravinami »


Pozn.: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode