Den Země (Earth Day) slavíme 22. dubna

21.04.2023 22:29

Od roku 1970 slavíme po celé planetě Den Země neboli Earth Day, který byl stanoven na 22. dubna. Tento den nám má připomenout, že planeta Země je naším jediným opravdovým domovem, a že ji máme chránit, neb tím chráníme i sami sebe.


Den Země je převážně ekologicky motivovaný mezinárodní svátek, koordinovaný organizací EarthDAY.ORG. Upozorňuje na dopady ničení životního prostředí a připomíná, že udržitelnost je cestou k prosperitě pro lidstvo i podniky. Již není na výběr mezi zeleným a dlouhodobým růstem zisků. Pro podniky všech velikostí je zásadní jednat hned. Pokud tak neučiní, klimatická změna způsobí ještě větší škody našim ekonomikám a negativně dopadne na nás všechny.

Po celém světě se 22. dubna, u příležitosti tohoto ekologického svátku, konají různé osvětové aktivity s mnoha doprovodnými programy, které souvisejí s poznáváním přírody a její ochranou.

K těmto aktivitám můžeme přispět všichni, každý z nás. Nejen tím, že se třeba do některých oficiálních akcí aktivně zapojíme, ale můžeme se zamyslet nad tím, co v našem každodenním životě můžeme vylepšit směrem k ochraně životního prostředí. V dnešní době existuje již velké množství ekologických pracích či úklidových prostředků, ekodrogerie, čisté netoxické kosmetiky, ekologických barev či nátěrů, přírodních hnojiv do našich zahrádek či do truhlíků na balkóně. Můžeme právě třeba 22. duben využít k jarnímu domácímu úklidu a prozkoumat, co všechno doma či na naší zahradě používáme, a co by bylo vhodné vyměnit za ekologičtější a bezpečnější varianty. To všechno jsou věci, které můžeme ovlivnit přímo my sami a dokonce velmi rychle - během pár hodin nebo několika dní. A pomůže to nejen životnímu prostředí, ale i nám - našemu zdraví i zdraví naší rodiny.


Pár tipů na jarní úklid našich domovů:

Zbavme se všeho, co obsahuje nebezpečnou syntetickou vůni
Zkontrolujme složení výrobků, které doma používáme k úklidu, dezinfekci, na praní, mytí nádobí či k osobní hygieně, jako kosmetiku nebo interiérové vůně. Pokud mezi ingrediencemi (ve složení) najdeme slovo "Parfum" či "Fragrance", a není u toho například hvězdička odkazující k informaci, že to je přírodní vůně např. z esenciálních olejů, tak se tohoto výrobku zbavme. Složka Parfum či Fragrance v rámci "výrobního tajemství" pod sebou schovává i stovky chemických látek a je to navíc pouhá napodobenina - umělá vůně, nebezpečná pro zdraví naše i životního prostředí. Společnost Breast Cancer Prevention Partners ze San Franciska, která je současně tvůrcem Kampaně za bezpečnou kosmetiku (Campaign for Safe Cosmetics), uvádí ve svých tipech pro prevenci vzniku rakoviny hned na druhém místě toto: "Vyhněte se produktům, které ve složení uvádějí "vůně / fragrance / parfum" nebo "aroma / příchutě / flavors". Tyto produkty mohou obsahovat koktejl desítek potenciálně škodlivých chemikálií.". A co řadí na první místo v tipech pro prevenci? Abychom detailně četli složení výrobků, které používáme nebo konzumujeme. Přírodní a non-toxic produkty mají obvykle na svém obalu i ve složení uvedeno, že neobsahují syntetické vonné složky, nebo že je produkt bez syntetické parfemace. Když se budeme při nákupu řídit tímto jednoduchým pravidlem, tak uděláme hodně pro prevenci svého zdraví a i zdraví životního prostředí. Výrobci, kteří ve svých produktech nepoužívají umělé vonné složky, patří většinou k těm již uvědomělým výrobcům, kteří pečlivěji hlídají i ostatní složky (ingredince) daného produktu. Není to samozřejmě pravidlo. I zde platí známé "Důvěřuj, ale prověřuj".

Prozkoumejme kompletní složení výrobků
Když se doma zbavíme všech těchto produktů, které měly ve složení syntetický parfém, tak nám pravděpodobně zbyde už jen pár (pokud vůbec) čisticích či pracích prostředků a kosmetiky či hygienických pomůcek, které můžeme ještě více prozkoumat a eliminovat tak škodlivost produktů na zdraví naše i přírody. Kromě syntetické parfemace obsahují mnohé produkty často i další řadu nebezpečných látek, jako jsou parabeny, silikony, PEG, syntetická barviva, Phenoxyethanol, Triclosan, SLS, SLES, PG (propylenglykol, butylenglykol), ftaláty, Dioxin, Benzofenon, BIT (Benzisothiazolinone), Benzaldehyde, Butyl methoxydibenzoylmethane (Avobenzone), Methylisothiazolinone (MIT, MI) a jiné. Zkoumejme opravdové složení výrobků (INCL), podobně, jako to děláme u potravin. Vyhledejme si jednotlivé složky v encyklopediích e-shopů s přírodní netoxickou kosmetikou a eko drogerií. Pokud si nejsme jistí, tak zvolme raději jiný alternativní přírodní výrobek. Nabídka netoxických přírodních produktů je stále širší.

Zkontrolujme hnojiva a postřiky pro naše zahradničení
I tyto prostředky k péči o naše balkonové rostliny či venkovní záhony si můžeme koupit v prodejnách či e-shopech, které nabízejí produkty pro ekologické zemědělství a pěstování. Takové ekologické organické či biologické postřiky nebo hnojiva obsahují přírodní složky.

Prouzkoumejme laky a nátěry pro naše kutilské práce
Rekonstruujeme, opravujeme, malujeme, natíráme...? Je mnoho z nás, kteří se domácímu kutilství věnujeme a v rámci možností své domovy udržujeme hezké. Barvy na výmalbu interiérů nebo na dřevo, laky na dřevo a další podobné materiály, to všechno jsou produkty s potenciálně škodlivými látkami pro nás či přírodu a živočichy, pakliže se nevěnujeme při nákupu jejich složení a nevybíráme ty ekologické. I v této oblasti už má spousta výrobců co nabídnout. Můžete si koupit například tzv. mléčné barvy (ekologické barvy nejen na dřevo, vyrobené z mléka, vodou ředitelné s přírodními pigmenty a neomezenou trvanlivost) nebo jílové barvy na vnitřní omítky, cihly i dřevo. Prodávají se i textilní přírodní barvy na zdobení textilu nebo k plošnému barvení vlny, bavlny, hedvábí i plátna. Stejně tak pořídíte i ekologické barvy a omítky na zeď nebo přírodní nátěry na ochranu dřeva - ekologické oleje, vosky a lazury.


Nepodceňujme svou sílu. I jako jednotlivec můžeme podpořit každodenním jednáním postupnou změnu k lepšímu životu prostřednictvím našeho osobního vlivu - jakožto spotřebitele, voliče nebo člena nějaké zájmové komunity.


Troška historie aneb jak vznikl svátek Den Země

V desetiletích předcházejících prvnímu Dni Země spotřebovávali Američané obrovské množství olovnatého plynu prostřednictvím masivních a neefektivních automobilů. Průmysl chrlil kouř a kal bez strachu ze zákonů. Znečištěné ovzduší bylo běžně přijímáno jako tzv. vůně blahobytu. Mainstreamová Amerika zůstávala tehdy z velké části lhostejná k otázkám životního prostředí a tomu, jak znečištěné životní prostředí ohrožuje lidské zdraví.

Senátor Gaylord Nelson, mladší senátor z Wisconsinu, byl dlouho znepokojen zhoršujícím se životním prostředím ve Spojených státech. V lednu 1969 byl on a mnozí další svědky zpustošení přírody obrovskou ropnou skvrnou v Santa Barbaře v Kalifornii. Senátor Nelson, inspirovaný studentským protiválečným hnutím, chtěl vdechnout energii studentských protiválečných protestů nastupujícímu veřejnému povědomí o znečištění ovzduší a vody. Oznámil svoji myšlenku o výuce ochrany životního prostředí na univerzitních kampusech celostátním médiím a přesvědčil Petea McCloskeyho, republikánského kongresmana přemýšlejícího o ochraně přírody, aby sloužil jako jeho spolupředseda. K organizaci výuky v kampusu najali Denise Hayese, mladého aktivistu, a vybrali si 22. duben, všední den mezi jarními prázdninami a závěrečnými zkouškami, aby maximalizovali účast studentů.

Hayes si uvědomil svůj potenciál inspirovat všechny Američany a vybudoval národní tým o 85 členech na podporu akcí po celé zemi a úsilí se brzy rozšířilo na širokou škálu organizací, náboženských skupin a dalších. Změnili název na Den Země, což okamžitě vyvolalo pozornost národních médií a uchytilo se po celé zemi.

Den Země inspiroval 20 milionů Američanů – v té době 10 % z celkového počtu obyvatel Spojených států – aby vyšli do ulic, parků a hledišť, aby demonstrovali proti dopadům 150-letého průmyslového rozvoje, který po sobě zanechal rostoucí dědictví s vážnými dopady na lidské zdraví. Tisíce vysokých škol a univerzit organizovaly protesty proti zhoršování životního prostředí a ve městech a obcích se konala masivní shromáždění od pobřeží k pobřeží.

Skupiny, které do té doby jednotlivě bojovaly proti ropným skvrnám, znečišťujícím továrnám a elektrárnám, toxickým skládkám, pesticidům, dálnicím, ztrátě divočiny a vymírání divoké zvěře, se tak spojily na Den Země. Den Země v roce 1970 dosáhl vzácné politické shody a získal podporu od republikánů a demokratů, bohatých i chudých, městských obyvatel i farmářů, obchodních a dělnických vůdců.

Na konci roku 1970 vedl první Den Země k vytvoření Agentury pro ochranu životního prostředí Spojených států a ke schválení zákonů o ochraně životního prostředí, včetně zákona o národním vzdělávání v oblasti životního prostředí, zákona o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. O dva roky později Kongres schválil zákon o čisté vodě. Rok na to Kongres schválil zákon o ohrožených druzích a brzy poté federální zákon o insekticidech, fungicidech a rodenticidech. Tyto zákony ochránily miliony mužů, žen a dětí před nemocemi a smrtí a ochránily stovky druhů před vyhynutím.


Svátek Den Země v současnosti

V dnešní době je Den Země uznáván jako největší světský svátek na světě, který každoročně vnímá více než miliarda lidí za den aktivit, které mají změnit lidské myšlení a chování a vytvořit globální, národní a místní změny v politice. Boj za čisté životní prostředí stále pokračuje, protože jeho pustošení, a s tím související klimatické změny, jsou každým dnem zjevnější.


Další informace na webu EarthDay.org »

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode