Bezlepkové linecké cukroví – recept na oblíbené vánoční cukroví

14.12.2021 18:08

Linecká kolečka, srdíčka či kytičky, prostě linecké vánoční cukroví patří k těm nejoblíbenějším, a u většiny kuchařek nesmí v základní vánoční skladbě cukroví asi chybět. A když ho potřebujete udělat bez lepku, a třeba i bez másla či laktózy, tak zde máte recept na bezlepkové linecké cukroví, které jsem si moc oblíbila. Vycházela jsem z tradičního rodinného receptu na klasické linecké cukroví a udělala pár obměn. A jsem spokojená. Třeba budete také.

INGREDIENCE na těsto (na 3 plechy):

  • 130 g rýžové mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 70 g práškového (mletého) třtinového cukru
  • špetka jedlé sody (cca třetina kávové lžičky)
  • 140 g Hery (příp. bezlaktózového nebo normálního másla, pokud vám nevadí)
  • 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce rumu


+ na slepování vaše oblíbená marmeláda (šípková, rybízová, malinová, jahodová…)

POSTUP:
Těsto:

  1. Všechny suché ingredience (mouka, cukr, soda) smícháme v míse nebo na hromádce uprostřed válu.
  2. Mírně změklé máslo (tuk) nakrájíme na menší kousky a rozložíme na suchou směs, ve které uděláme uprostřed důlek.
  3. Do důlku přidáme opatrně2 žloutky.
  4. Do důlku přidáme opatrně lžíci rumu.
  5. Zpracujeme do těsta – nejprve jídelním nožem opatrně promísíme, máslo rozkrajujeme na menší kousky a současně ho obalujeme zbytkem směsi. Poté dopracujeme těsto ručně. Nejprve to může vypadat, že to nebude držet u sebe, ale bude, nebojte. Můžete to celé dělat i ve větší míse, ale na vále to jde lépe, těsto je třeba pořádně ručně propracovat a proválet.
  6. Hotové těsto dáme do pytlíčku a necháme aspoň hodinu odležet v chladu (né v lednici). Vydrží vám v chladu i do druhého dne, pokud ho z časových důvodů potřebujete zpracovat až později.


Vykrajování:

  1. Na pomoučněném vále vyvalujeme těsto na cca 3 mm, a vykrajujeme oblíbené tvary (u půlky tvarů vykrojíme kovovou či plastovou trubičkou či jiným vykrajovátkem střed).
  2. Tvary dáváme na plechy vyložené pečicím papírem.


Pečení:

  • Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C cca 10 až 13 minut.
  • Hotové jsou, když se rozvoní a mírně ztmavnou – zrůžoví.
  • Pokud pečete všechny 3 plechy naráz, obvykle je horní nejdříve, pak prostřední a nakonec dolní. Vyndávám je většinou cca s minutovým rozmezím.
  • Necháme na plechu vychladnout, poté je můžeme uskladnit, anebo rovnou vychladlé slepovat oblíbenou marmeládou/zavařeninou. Já je většinou slepuji až cca 5 až 7 dní před Vánocemi (konzumací).

Pozn.1: Toto bezlepkové linecké cukroví je poměrně křehké, zejména v počátku, než se slepí. Pracujte s ním raději opatrně. Můžete ho vyzkoušet i s některou z hotových bezlepkových směsí. Já si raději bezlepkové mouky míchám sama. Určitě by se dala použít i mouka mandlová.

Pozn.2: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

 

Pozn.: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

Více zde: https://www.vitastyle.cz/news/recept-na-mandlove-parizske-tycinky-s-sipkovou-marmeladou-vanocni-cukrovi-bez-lepku/

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode