Bramboračka s červenou čočkou, čerstvou mrkví a dýňovým olejem

04.03.2015 07:35

Recept na domácí bramboračku s červenou čočkou, čerstvou mrkví a zdravým panenským dýňovým olejem. Polévku si můžete udělat hodně hustou anebo řidší, podle toho, jak máte polévky raději. Hustotu ovlivníte navýšením nebo ubráním brambor nebo čočky. Polévka je přirozeně bezlepková, veganská a bez přidaného cukru. Ocení ji i příznivci syrové stravy alias raw food, neboť je v ní i podíl čerstvých ingrediencí, které se do polévky přidají až za nižší teploty, čímž si zachovají hodnotné živiny a polévka je tak výživnější a lépe stravitelná. Nejde ovšem o klasickou 100 % vitariánskou aneb raw food polévku.



INGREDIENCE na cca 3-4 porce polévky:

  • Šálek loupané červené čočky
  • Asi 5 brambor
  • 2 až 4 středně velké mrkve
  • Dýňový olej (za studena lisovaný, tzv. panenský)
  • Sůl (nejlépe nerafinovaná mořská sůl bez přidaného jódu, keltská, růžová himalájská nebo vulkanická sůl)
  • Mletý kmín
  • Koření dle obliby (česnek medvědí, čerstvý česnek, bylinkové polévkové koření…, ideálně bez glutamátu/glutamanu či přidaného cukru)
  • Čerstvá pažitka nebo petrželka na posyp


POSTUP:

  1. Čočku propláchneme a dáme do hrnce.
  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky, propláchneme a přidáme do hrnce k čočce. Zalijeme vodou (množství dle počtu osob), přidáme sůl, kmín a dáme vařit.
  3. Než se uvaří brambory s čočkou, připravíme si mrkve. Očistíme je a nahrubo nastrouháme.
  4. Až jsou hotové brambory, polévku na chvilku odstavíme, aby trošku vychladla.
  5. Do mixéru dáme nastrouhanou mrkev, 1-2 čajové lžičky dýňového oleje a nalejeme do něj cca třetinu polévky z hrnce = jak trochu vody (tekutiny), tak trochu brambor i čočky. Rozmixujeme do hladka a přelijeme do hrnce. V hrnci promícháme, ochutnáme a případně přidáme sůl, koření, česnek, jak kdo má rád.
  6. Polévka lze hned servírovat. Pokud ji budete podávat později a mezitím vychladne, tak ji pak za stálého míchání ohřejte jen do teploty cca 42-45 °C (Tak akorát teplota, abyste polévku mohli jíst a nespálili si jazyk. Můžete do polévky vnořit prst a nespálíte si ho). Tím zachováte v polévce kvalitu dýňového oleje i mrkve.
  7. Polévku ozdobte najemno nakrájenou čerstvou pažitkou, petrželkou, jarní cibulkou apod. - dle chuti.

Dobrou chuť :-)

Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

 

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode