Bramborová polévka s mrkví, brokolicí a dýňovým olejem

04.03.2015 09:50

Bezlepkový recept na veganskou & vegetariánskou domácí bramborovou polévku s mrkví, brokolicí a dýňovým olejem. Do polévky chytře začleníme dle principu raw food i čerstvou mrkev, petržel a kvalitní panenský dýňový olej, který se získává lisováním za studena z dýňových semen. Olej je tmavý a hustší konzistence, na první pohled možná někomu připomene tzv. "vyjetý olej" :-), ale vůně a chuť je příjemná. Lze jej používat jak do polévek (nejlépe na závěr, když už je polévka zchladlejší), nebo do salátů, dipů, pomazánek apod. Dýňový olej má vysoký obsah zinku a řadu dalších prospěšných vitamínů a látek.

INGREDIENCE (cca na 4 porce):

  • 5-6 brambor (záleží na velikosti)
  • Čerstvá brokolice
  • 5 mrkví
  • Jarní cibulka nebo kousek pórku (nebo obojí)
  • Čerstvá nať petržele
  • 2-3 stroužky česneku
  • Bylinky dle chuti (majoránka, sušený česnek medvědí, libeček, polévkové koření)
  • Sůl (nejlépe nerafinovaná bez přídavku jódu – mořská, keltská, růžová himalájská či vulkanická)
  • Lžička dýňového oleje (za studena lisovaného)
  • Na posyp můžete použít 2 lžíce natural loupaných dýňových semínek (můžete je předem namočit do studené vody – třeba přes noc, aby se nastartoval proces klíčení)


POSTUP:

  1. Oškrábeme brambory, nakrájíme na menší kostky/kousky a dáme vařit (přidáme mletý kmín a trochu soli).
  2. Zatímco se vaří brambory, očistíme si brokolici, odstraníme tuhé části, nakrájíme na menší „hlavičky“ a dáme stranou.
  3. Očistíme mrkve. 3 z nich nakrájíme na tenčí kolečka a dáme stranou k brokolici. 2 zbylé mrkve nastrouháme nahrubo. A dáme stranou.
  4. Očistíme jarní cibulku (příp. pórek), nakrájíme na kolečka a dáme stranou.
  5. Podíváme se na brambory, a pokud jsou již skoro hotové, přidáme k nim na cca 3 minuty připravené kousky brokolice a kolečka mrkve, a bylinky/polévkové koření. Po 3 minutách ploténku vypneme a necháme polévku trošku vychladnout – na cca 45-50 °C.
  6. Do mixéru nebo mixovací nádoby si dáme nastrouhanou mrkev a přilejeme k ní trochu vody z hrnce s polévkou a asi s 10 kousky brambor. Přidáme lžičku dýňového oleje. Rozmixujeme a přelejeme zpět do hrnce.
  7. Přidáme jarní cibulku (příp. pórek), nadrobno nakrájenou nať čerstvé petrželky a rozmáčkneme česnek.
  8. Polévku zamícháme, ochutnáme a můžeme servírovat. Případně polévku necháme ještě 30-60 minut uležet a před servírováním už ji ohřejeme za stálého míchání jen na cca 42-45 °C, aby se nepřehřál dýňový olej a čerstvé ingredience si zachovaly více vitamínů a výživných látek.

Tip: Pokud máte radši méně husté polévky, jen takové "vodnaté" a navíc nemáte mixér, tak mrkve jenom nakrájejte na kolečka a dejte do polévky úplně nakonec. Polévka bude čirá a jemnější chuti. (viz fotka výše).

Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode