Cizrnový humus (hoummos, hummus) aneb cizrnová pasta, dip, pomazánka či kaše

14.07.2015 10:11

Recept na cizrnový humus (hummus, hoummos). Oblíbená vegetariánská pochoutka, pocházející pravděpodobně z oblastí Středozemí a blízkého Východu. Humus najdete v receptech libanonské kuchyně, turecké a řecké kuchyně, ale také třeba marocké kuchyně. Cizrnový humus se dá konzumovat jako pomazánka na pečivo nebo jako kaše, ke které přikusujete pita chleba, placky, krekry či jiné pečivo, nebo jako „pasta“, do které si „namáčíte“ nakrájené kousky čerstvé zeleniny (tyčinky z čerstvé mrkve, okurky, papriky, řapíkatého celeru apod.).

Cizrnový humus můžete použít i jako náplň do čerstvých plněných rajčat, paprik či za studena marinovaných žampiónů. Vyzkoušejte a najděte svou nejoblíbenější variantu s cizrnovým humusem. Možností využití humusu je mnoho, stejně jako si můžete vytvářet všelijaké chuťové variace humusu, díky přidávání různých druhů panenských olejů (olivový, slunečnicový, dýňový, sezamový…), koření (pepř, červená paprika, kayenský pepř, římský kmín) či bylinek (jarní cibulka, petrželka, pažitka, česnek medvědí apod.). Některé recepty přidávají do humusu i rajčata (či rajčatovou pastu), skořici nebo také jogurt.  Níže najdete základní, asi nejznámější recept.

INGREDIENCE (množství si upravte dle množství humusu, které potřebujete):

  • 500 g cizrny (namočené na 12 až 24 hodin ve studené vodě)*
  • Čerstvá šťáva ze dvou citrónů
  • 2 až 3 polévkové lžíce olivového oleje za studena lisovaného
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje za studena lisovaného (např. české značky Bohemia olej)
  • Tahini pasta (sezamová pasta – lze koupit z pražených semínek i nepražených semínek = raw tahini pasta světlá i tmavá. Lze ji případně vynechat a použít jen sezamový olej.)
  • 3 až 4 stroužky česneku (případně více, pokud máte rádi více česnekovou chuť)
  • Koření (mletý římský kmín, pepř nebo kayenský pepř nebo červená paprika)
  • Sůl (kvalitní nerafinovaná bez přídavku jódu – například mořská či himalájská)
  • Bylinky dle Vaší obliby (čerstvá pažitka, petrželka, jarní cibulka, česnek medvědí)


POSTUP:

  1. Z předem namočené cizrny slijte vodu, cizrnu propláchněte studenou vodou a dejte ji do velkého hrnce. Dolijte studenou vodu, asi dvojnásobek množství cizrny. Přiveďte k varu a vařte na prudším ohni cca 8-10 minut (během kterých sbírejte tvořící se pěnu), poté na mírnějším ohni vařte 1 až 1,5 hodinu do měkka.
  2. Po uvaření z cizrny slijte zbylou vodu, ale slijte si ji do misky a zatím ponechte stranou, může se Vám později hodit na ředění pasty při mixování.
  3. Uvařenou cizrnu přendejte do mixéru či robotu s „S“ nožem a mixujte do hladka. Postupně během mixování přidejte olivový olej, citronovou šťávu, Tahini pastu a na závěr česnek. Pokud je humus sušší, tak do něj přidejte trochu odložené vody, ve které se humus vařil.
  4. Ochutnejte a dosolte dle potřeby a přidejte koření dle Vaší volby (trošku pepře, kayenského pepře nebo červené papriky) a ještě v mixéru promíchejte.
  5. Pokud chcete, můžete do humusu přímo vmíchat najemno nakrájené bylinky anebo je při servírování posypat pouze na vrch humusu.
  6. Humus servírujeme a konzumujeme teplý anebo za studena. Obojí chutná velmi dobře. Při servírování můžeme humus pokapat ještě trochou olivového oleje a posypat kořením či bylinkami, nebo třeba oblíbenými semínky či ořechy.
  7. Humus uchováváme v ledničce, vydrží cca 5-7 dní.




Vysvětlivka: * Jak máčet cizrnu: Cizrnu dejte do větší nádoby (mísy) a studené vody přilijte asi dvojnásobek množství cizrny. Cizrna nabobtná a zvětší se přibližně dvojnásobně. Před vařením vodu z cizrny slijte a cizrnu propláchněte.

Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode