Nepečený mangovo-banánový dort s makovo-kokosovým korpusem podle Syrova-strava.cz (raw food)

14.02.2015 13:02

Recept na nepečený vitariánský raw mangovo-banánový dort s makovo-kokosovým korpusem podle projektu www.syrova-strava.cz, zabývajícího se tématem raw food. Najdete zde dvě verze: velký dort o průměru 22 cm a níže také minidort o průměru 12 cm. Z minidortu uděláte 4-6 menších porcí dortu/dezertu. Taková sladká tečka ke kávičce po vydatném nedělním obědu. Vzhledem k tomu, že vitariánské nepečené dorty jsou obvykle velmi syté, postačí menší kus, než jsme zvyklí u klasických pečených dortů z většiny cukráren. Pokud žijete sami nebo v páru, nebo jste menší rodina, je tento minidort ideální. Zkonzumovat by se měl cca do 3 dnů. Dort je přirozeně bez lepku, bez laktózy a mléka, bez vajec a bez rafinovaného cukru.



INGREDIENCE na dort o průměru 22 cm:

Na korpus:

  • 15 polévkových lžic máku
  • 15 polévkových lžic sušeného kokosu
  • 3 velké hrsti vlašských ořechů (můžeme je předem namočit na cca 3 hodiny do vlažné/studené vody)
  • 4-5 polévkových lžíc raw agáve sirupu, příp. pravého včelího medu, tmavého javorového sirupu či kokosového nektaru (koupíte zde »)
  • Variabilně lze přidat třeba 5-6 sušených švestek (například pokud Vám hmota moc nedrží při sobě)


Na krém:

  • 1 a ½  hrnku (100 g) plátků sušeného manga (bez přidaného cukru a bez siřidel) namočených cca 2 hodiny v trošce vody
  • 3 hrsti natural kešu ořechů (namočených cca 2-3 hodiny ve studené/vlažné vodě)
  • 2 zralé banány
  • 4-5 polévkových lžic raw agáve sirupu, příp. včelího medu, tmavého javorového sirupu či kokosového nektaru (koupíte zde »)
  • 6 vrchovatých čajových lžiček panenského kokosového oleje, měřeno v tuhém stavu, v tekutém to je 5-6 polévkových lžic (koupíte zde »)
  • Lžička čerstvé citronové šťávy


POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme korpus: Umeleme nahrubo vlašské ořechy a dáme je do misky. Umeleme sušený kokos až do lepkavé moučky a přidáme do misky. Umeleme mák až do lepkavé hmoty a přidáme do misky. Při mletí dávat pozor, aby se ingredience nepřehřály. Teplota by neměla přesáhnout max. 42 °C, aby byla zachována raw food kvalita. Přidáme agáve sirup a všechno promícháme/prohněteme. Vzniklou lepkavou hmotu natlačíme na dno dortové formy a dáme zatím do ledničky, než si uděláme krém.
  2. Nyní si připravíme krém: Slijeme vodu z kešu a rozmixujeme je (zatím alespoň nahrubo), poté přidáme máčené plátky manga (vodu z nich si necháme stranou), banán, agáve sirup a citronovou šťávu a vše mixujeme do hladka. Pokud to je příliš hutné, maličko přidáme vody z máčeného manga. Nakonec přidáme ještě kokosový olej (který si opatrně nahřejeme (taje již při teplotě cca 27-30 °C), aby byl tekutý a lépe se vmixoval a spojil s krémem. Znovu mixujeme do krémova.
  3. Z ledničky vyndáme formu s připraveným korpusem a na něj navrstvíme vzniklý mangový krém. Nakonec s formou trošku poklepeme o pracovní desku, aby se krém „lépe usadil“. Můžeme si vršek ještě jakkoli ozdobit (např. přes sítko posypat raw karobem, raw kakaem, nastrouhat raw čokoládu nebo poklást kousky nějakého ovoce – dle chuti a našich zásob).
  4. Dort dáme přes noc do ledničky, nebo aspoň 4 hodiny ztuhnout.
  5. Po vychlazení opatrně vyjmeme dort z formy a servírujeme chlazené. Dort spotřebujeme do cca 3 dnů.

INGREDIENCE na minidort o průměru 12 cm:

Na korpus:

  • 3 polévkové lžíce máku
  • 4 polévkové lžíce sušeného kokosu
  • Hrst vlašských ořechů (můžeme je předem namočit na cca 3 hodiny do vlažné/studené vody)
  • 1,5-2 polévkové lžíce raw agáve sirupu, příp. včelího medu, tmavého javorového sirupu či kokosového nektaru (koupíte zde »)


Na krém:

  • Půl hrnku plátků sušeného manga (bez přidaného cukru a bez siřidel) namočených cca 2 hodiny v trošce vody
  • Hrst natural kešu ořechů (namočených cca 2-3 hodiny ve studené/vlažné vodě)
  • Jeden zralý banán
  • 3 čajové lžičky raw agáve sirupu, příp. včelího medu, tmavého javorového sirupu či kokosového nektaru (koupíte zde »)
  • 2 vrchovaté čajové lžičky panenského kokosového oleje, měřeno v tuhém stavu, v tekutém to jsou zarovnané 4 lžičky (koupíte zde »)
  • půl lžičky čerstvé citronové šťávy

Postup výroby minidortu je stejný jako výše u velkého dortu.


TIP: Pokud seženete zralé čerstvé mango, vyzkoušejte krém s ním. Možná bude tekutější a bude potřeba přidat trošku kokosového oleje anebo raw kakaového másla. Záleží na šťavnatosti manga. Na tento minidort bych použila asi jen půlku čerstvého manga. Celé mango pro případ, že máte větší formu na dort.

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Na www.vitastyle.cz uveřejněno se svolením autora.

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode