Ořechovo-semínkové sušenky (raw food)

30.01.2016 13:55

Raw food recept na domácí bezlepkové ořechovo-semínkové sušenky. Vitariánský a veganský recept, bez přidaného cukru a umělých sladidel, bez lepku, vajec či mléka. Tyto raw sušenky můžete jíst samotné, třeba ke kávě, čaji či kakau, anebo se dají použít jako náhražka kupovaného pečiva. Dělám si je obvykle méně sladké a větší, a ke snídani si na ně namažu raw ořechové máslo (raw butter – koupíte zde) a na to ještě třeba marmeládu bez přidaného cukru, někdy med. Tyto bezlepkové sušenky jsou vyrobené dle pravidel tzv. raw food stravy.



INGREDIENCE:

  • 200 g ořechů – mix natural pekanových a vlašských, namočených přes noc ve studené vodě*
  • 200 g hnědých nebo zlatých lněných semínek, zalitých studenou vodou**
  • 150 g natural slunečnicových semínek, namočených přes noc ve studené vodě*
  • 100 g sušených rozinek (nesířených, bez cukru), namočených přes noc ve studené vodě*
  • 100 g sušeného kokosu
  • 1 kávová lžička mleté vanilky
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • Sladidlo – raw palmový nektar (koupíte zde), agáve sirup, javorový sirup, med apod.


Vysvětlivky:
*Vše, co necháváte namáčet, nabobtná a zvětší trochu objem. Nechte si před namočením v misce vždy trochu místa, aby Vám nabobtnalé ingredience nevyskákaly z misky ven. Kromě lněných semínek mohou ostatní ingredience při máčení ve vodě „plavat“.
** Lněná semínka nabobtnají, až vytvoří lehce slizovitou hmotu. Fungují jako dobré pojivo. Zalijte je nejprve menším množstvím vody, počkejte, až nabobtnají a pak trochu vody přidejte. Finálně by semínka neměla plavat ve vodě, ale jen nabobtnat a zůstat vlhká.



POSTUP:

  1. Připravíme si velkou mísu, do které vyklopíme nabobtnalá lněná semínka.
  2. Ze slunečnicových semínek slijeme vodu, semínka propláchneme studenou vodou a polovinu jich dáme do mísy a polovinu do robotu s „S“ nožem.
  3. Vodu z ořechů slijeme, propláchneme je ve studené vodě a vložíme do mixéru k semínkám.
  4. Do robotu přidáme kokos, vanilku, skořici a vše mixujeme skoro dohladka.
  5. Přidáme rozinky (slijeme z nich vodu, do těsta ji přiléváme v případě potřeby, těsto se tak i dosladí) a krátce mixujeme (spíše jen promícháme rozinky s těstem, je lepší, když se rozinky nerozmixují úplně na kaši). Hmotu přendáme z robotu do mísy.
  6. V míse vše promícháme a ochutnáme, v případě potřeby dosladíme vybraným sirupem.
  7. Z hotového těsta tvarujeme na plata sušičky (vyložená trochu proděravělým pečicím papírem) lžičkou požadované tvary a velikosti o výšce cca 0,4 -0,5 cm.
  8. Sušíme při 42-45 °C cca 12 hodin (záleží na typu sušičky a vlhkosti výsledného těsta).
  9. Než raw sušenky uložíte do nějaké krabičky, nechejte je vychladnout. Uchovávejte v suchu.
     

Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode