Pohankovo-slunečnicové placky s kustovnicí a švestkami (raw food)

06.03.2015 20:19

Vitariánský recept na domácí sušené raw pohankovo-slunečnicové placky s kustovnicí a švestkami. Přirozeně bezlepkový recept, bez přidaného cukru a bez umělých sladidel a přísad. Placky či sušenky vhodné nejen pro vitariány, vegany, vegetariány a osoby s bezlepkovou dietou. Mohou být spestřením jídelníčku kohokoli, kdo chce vyzkoušet něco nového, něco jiného. Dají se použít jako náhražka pečiva a krekrů. Jsou nasládlé chuti, jsou dobré samostatně, anebo si na ně můžete namazat ořechové máslo a na něj třeba med, nebo nějakou bio marmeládu (ideálně bez přidaného cukru), domácí raw marmeládu, raw kakaovou pastu a podobně. Na tvorbu placek potřebujete sušičku, stačí obyčejná kulatá na ovoce. Aby byla zachována raw kvalita (dle pravidel raw food stravy), je potřeba mít sušičku s nastavitelnou teplotou na 42-45 °C. Pokud nemáte sušičku, lze použít plech a trouba, kterou nastavíte na 50 °C, a necháte po dobu sušení pootevřená dvířka trouby (strčíte mezi dvířka například vařečku). Případně, pokud máte troubu s možností nižší teploty, nastavíte teplotu na max. 45 °C a dvířka trouby normálně zavřete.

INGREDIENCE na ccs 20 - 25 ks placek:

  • 2 polévkové misky pohanky - cca 500 g světlá pohanka kroupa (namočené přes noc ve studené vodě)
  • hrnek slunečnicových semínek (nejlépe namočených přes noc ve studené vodě)
  • hrnek kustovnice čínské (GoJi)
  • hrnek sušených švestek (nejlépe bez konzervantů, bez siřidel a bez přidaného cukru) - namočíme je předem na cca 2 hodiny do studené vody - jen lehce ponoříme.
  • hrnek sušeného kokosu (opět nejlépe bez siřidel)
  • polévková lžíce raw agáve sirupu (příp. jiného sladidla - kokosový palmový nektar, kokosový palmový cukr, tmavý javorový sirup, rýžový sirup, pravý včelí med apod.)
  • variabilně lžíce skořice a lžička mleté pravé vanilky (lze vynechat)


POSTUP:

  1. Z pohanky a slunečnicových semínek slijeme vodu a propláchneme je ve studené vodě.
  2. V robotu s "S" nožem rozmixujeme pohanku, kokos a švestky včetně vody, v které byly švestky namočené. Mixujeme do polohladka. Lepší je, když tam zůstanou trošku kousky švestek. Směs přemístíme do velké mísy.
  3. Do mísy ke směsi přidáme celá slunečnicová semínka, kustovnici a vše promícháme.
  4. Směs ochutnáme, a pokud je málo sladká, přidáme trochu agáve sirupu (nebo námi zvoleného sladidla).
  5. Na plata sušičky vložíme sušící papír, trochu ho proděravíme, aby v sušičce rovnoměrněji proudil vzduch, a na pečící papír tvarujeme lžičkou placky o výšce cca 0,5 cm. Velikost placek dle typu sušičky a Vaší trpělivosti :-)
  6. Dáme sušit na teplotu 42 °C (max. 45 °C), sušíme například přes noc (cca 8 hodin), ráno placky otočíme, odstraníme pečící papír a dosušíme (cca 2-4 hodiny).


Skladujeme v suchu. Než usušené placky dáme do nějaké krabičky, necháme je vychladnout.

Tip: Zkuste si dát k snídani placky namazané raw máslem z meruňkových jader nebo raw mandlovým máslem. Na to můžete ještě dát vrstvu raw marmelády či bio marmelády bez přidaného cukru nebo poctivého českého včelího medu.

Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

Tip: Ingredience pro tento recept můžete koupit například v tomto e-shopu »

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode