Vitariánské semínkovo-mandlové krekry s mrkví, sezamem a pohankou (raw food)

15.03.2015 15:11

Vitariánský recept na domácí raw semínkovo-mandlové krekry s mrkví, sezamem a pohankou. Bezlepkový a veganský recept, bez přidaného cukru, bez umělých konzervantů. Raw krekry se dají použít jako náhražka kupovaného pečiva a krekrů. Jsou skvělé k salátům a polévkám, nebo s jakoukoli domácí pomazánkou. Krekry jsou vyrobené dle pravidel tzv. raw food stravy.


INGREDIENCE na 23-25 krekrů:

  • 1 polévková miska natural neloupaných mandlí (namočených přes noc ve studené vodě*)
  • 1 polévková miska zlatých nebo hnědých lněných semínek (namočených přes noc ve studené vodě**)
  • 1 polévková miska slunečnicových a dýňových semínek (namočených přes noc ve studené vodě)
  • 1 polévková miska pohanky kroupy světlé (namočené přes noc ve studené vodě)
  • 1 polévková miska mrkve (buď nastrouhané nebo zbytku mrkve po jejím odšťavnění)
  • 1 šálek světlých sezamových semínek (namočených přes noc ve studené vodě)
  • Koření: lžička mletého kmínu, česneku medvědího a dobromysli, případně petrželky, libečku… - dle Vaší obliby)
  • Sůl (kvalitní nerafinovaná mořská, růžová himalájská nebo vulkanická)

Vysvětlivky:
*Vše, co necháváte namáčet, nabobtná a zvětší trochu objem. Nechte si před namočením v misce vždy trochu místa, aby Vám nabobtnalé ingredience nevyskákaly z misky ven. Kromě lněných semínek mohou ostatní ingredience při máčení ve vodě „plavat“.
** Lněná semínka nabobtnají, až vytvoří lehce slizovitou hmotu. Fungují jako dobré pojivo. Zalijte je nejprve menším množstvím vody, počkejte, až nabobtnají a pak trochu vody přidejte. Finálně by semínka neměla plavat ve vodě, ale jen nabobtnat a zůstat vlhká.

POSTUP:

  1. Do velké mísy vyklopíme lněná semínka.
  2. Ze sezamových semínek slijeme vodu, semínka propláchneme ve studené vodě a vložíme je do mísy.
  3. Ze slunečnicových a dýňových semínek slijeme vodu, semínka propláchneme studenou vodou a polovinu jich dáme do mísy a polovinu do robotu s „S“ nožem.
  4. Vodu z mandlí slijeme, mandle propláchneme ve studené vodě a vložíme je do mixéru k semínkám.
  5. Semínka i mandle v robotu pomeleme (né úplně do hladka, spíše na polohrubo) a přendáme je do mísy.
  6. Slijeme vodu z pohanky, pohanku propláchneme ve studené vodě a vložíme ji do mixéru, kde ji chvíli mixujeme skoro do hladka, můžeme přidat trošku studené vody (cca 1-2 lžíce), aby se pohanka lépe rozmixovala. Do robotu k pohance přidáme ještě nastrouhanou mrkev a krátce mixujeme, spíše jen aby se pohanková směs promíchala s mrkví. Hmotu z mixéru přidáme do mísy.
  7. Všechny ingredience v míse promícháme a směs ochutnáme. Dle potřeby dosolíme a přidáme kmín a bylinky. Směs (těsto) znovu promícháme.
  8. Na plata sušičky vložíme sušící papír, trochu ho proděravíme (vidličkou, špičkou nože), aby v sušičce rovnoměrněji proudil vzduch, a na pečící papír tvarujeme lžičkou placky o výšce cca 0,4-0,5 cm. Velikost placek dle typu sušičky a Vaší trpělivosti :-)
  9. Dáme sušit na teplotu 42 °C (max. 45 °C), sušíme například přes noc (cca 8 hodin), ráno krekry otočíme, odstraníme pečící papír a dosušíme (cca 2-6 hodin, dle typu sušičky a dle vlhkosti těsta, které se Vám povedlo vytvořit).


Tip: Pokud nemáte sušičku, lze použít plech a trouba, kterou nastavíte na 50 °C, a necháte po dobu sušení pootevřená dvířka trouby (strčíte mezi dvířka například vařečku). Případně, pokud máte troubu s možností nižší teploty, nastavíte teplotu na max. 45 °C a dvířka trouby normálně zavřete.

Skladujeme v suchu. Než usušené krekry uložíme do nějaké krabičky, necháme je vychladnout.

Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode