Vitariánský banánový minidort (raw food)

22.02.2015 13:27

Recept na nepečený vitariánský banánový minidort s korpusem z vlašských ořechů a sušených švestek. Použitá forma na minidort má průměr 12 cm. Hodí se pro menší rodinu nebo pár. Z minidortu uděláte 4-5 menších porcí. Zdravý dezert přirozeně bez lepku, bez přidaného rafinovaného cukru, bez vajec, bez mléka a laktózy. Recept patřící do kategorie raw food, živá strava, syrová strava či vitariánství. Spotřebujte ideálně do 2-4 dní, uchovávejte v ledničce.

INGREDIENCE:

Na korpus:

  • velká hrst vlašských ořechů (vyloupaných)
  • 5-7 sušených vypeckovaných švestek (pokudmožno bez siřidel, bez přidaného cukru)


Na proložení:

  • 1 zralý banán


Na krém:

  • 1 zralý banán
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce rozpuštěného kakaového másla* = raw cacao butter (koupíte zde »)
  • 1 vrchovatá polévková lžíce rozpuštěného panenského kokosového oleje (koupíte zde »)
  • 1 až 2 lžičky raw agáve sirupu (nebo jiného sladidla - např. pravý včelí med, tmavý javorový sirup, kokosový palmový cukr) (koupíte zde »)


* Raw kakaové máslo rozpustíme nejrychleji tak, že hrudku nastrouháme do mističky a dáme na topení rozpistit, případně ve vodní lázni opatrně rozehřejem tak, aby teplota nepřekročila cca 42-45 °C, a zůstalatak zachována raw kvalita másla.

Na ozdobu:
Sušené brusinky (nesířené, bez přidaného cukru)

POSTUP:

  1. Formu na minidort lehce vymažeme kokosovým olejem, případně si na dno uchytíme pečící papír.
  2. Připravíme si korpus: V robotu s S nožem si najemno nasekáme/nameleme vlašské ořechy a sušené švestky až do chvíle, kdy začne směs trochu lepit. Vyklopíme na dno dortové formy a polévkovou lžící vtlačíme až do krajů a "udusáme".
  3. Nyní utvoříme vrstvu z banánu. Jeden banán nakrájíme na kolečka a poklademe je na korpus.
  4. Připravíme krém: Rozmixujeme banán společně s kakaovým máslem, kokosovým olejem a agáve sirupem. Dáme nejprve menší množství sirupu, po rozmixování ochutnáme, a až poté případně přidáme více sirupu.
  5. Krém nalejeme na banánovou vrstvu dortu, s formou trošku pokleme o pracovní desku, aby se krém lépe usadil.
  6. Dort ozdobíme dle chuti a příležitosti. Na tento minidort byly použity nesířené bio brusinky bez přidaného cukru.
  7. Dort dáme ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc nebo aspoň na 4 hodiny.
  8. Po vychladnutí dort servírujeme.


Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

Tip: Ingredience na tento raw minidort můžete zakoupit například v tomto e-shopu »

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode