Vitariánský čokoládovo–jablečný minidort (raw food)

28.04.2015 17:37

Recept na nepečený raw čokoládovo–jablečný minidort s korpusem z vlašských ořechů a máku. Použitá forma na minidort má průměr 12 cm. Minidort se hodí pro menší rodinu nebo pár. Uděláte z něj 4-5 menších, ale celkem vydatných, porcí. Zdravý dezert přirozeně bez lepku, bez přidaného rafinovaného cukru, bez vajec, bez mléka a laktózy. Recept patřící do kategorie raw food, živá strava, syrová strava či vitariánství.

INGREDIENCE (na minidort o průměru 12 cm):

Na korpus:

  • 3 vrchovaté polévkové lžíce máku (pozor, aby nebyl hořký)
  • Hrst vlašských ořechů (můžete je předem namočit do studené vody na 2-8 hodin)
  • ½ čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 1 polévková lžíce agáve sirupu nebo palmového nektaru apod. (koupíte zde »)


Na horní vrstvu:

  • 1 velké zralé jablko
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce kokosového oleje, měřeno v tuhém stavu (koupíte zde »)
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce raw kakaa (koupíte zde »)
  • 1 polévková lžíce agáve sirupu nebo palmového nektaru apod. (koupíte zde »)
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • ¼ kávové lžičky mleté vanilky
  • ½ čajové lžičky čerstvé citronové šťávy


POSTUP – korpus:

  1. Mák pomeleme až do lepkavé hmoty a přendáme ho do misky.
  2. Ořechy pomeleme do lepkavé hmoty, případně pár ořechů nasekáme nahrubo. Ořechy přidáme k máku do misky.
  3. Do misky přidáme skořici, citronovou šťávu a sirup a vše prohněteme až do lepkavé směsi.
  4. Formu na minidort lehce vymažeme kokosovým olejem, případně si na dno uchytíme pečící papír. Na dno formy vtlačíme připravenou směs na korpus. Můžeme dát na chvíli do lednice.

POSTUP – horní vrstva:

  1. Kokosový olej rozpustíme opatrně ve vodní lázni nebo dáme na chvíli na topení.
  2. Než se olej rozpustí, očistíme jedno jablko, zbavíme ho jádřince, a v robotu s „S“ nožem ho nasekáme na malé kousíčky. Nasekané jablko přendáme do mísy.
  3. Do mísy přidáme skořici, vanilku a citronovou šťávu a směs promícháme.
  4. Rozpuštěný kokosový olej smícháme s raw kakaem a sirupem a vlijeme do misky a jablkovou směsí a vše opatrně promísíme.
  5. Hotovou čokoládovo-jablečnou směs navrstvíme na připravený korpus.
  6. Dort dáme ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc nebo aspoň na 4 hodiny.

Po vychladnutí dort servírujeme.
Spotřebujte ideálně do 2 až 4 dnů a uchovávejte ho v ledničce.

Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

Tip: Ingredience na tento raw minidort můžete zakoupit například v tomto e-shopu »

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode