Světový den vody (World Water Day) - 22. březen

22.03.2023 13:04

Víte, že 22. března je Světový den vody neboli World Water Day? Ten byl Organizací spojených národů (OSN) určen od roku 1993, abychom si důležitost vody připomínali minimálně jednou do roka. Spojené národy 22. březen navrhly v roce 1992 v rámci Agendy 21 na jednání UNCED v Rio de Janeiru, v Brazílii. Důvodem ujednání byla skutečnost, že na světě více než miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody a nemá přístup k vodě. A s ohledem na výrazné klimatické změny se dá předpokládat, že nedostatek zdrojů vody se v blízké budoucnosti stane tématem i pro ostatní části světa, kde doposud problémy s vodními zdroji nebyly. Měli bychom si uvědomit, že voda není neomezenou surovinou, ale že je třeba jí šetřit a snažit se o její maximální recyklaci.

A nejde jen o množství vody, které každý jedinec dennodenně spotřebuje. Měli bychom se zamyslet i nad tím, jak přispíváme k ochraně čistoty vody, anebo jak naopak přispíváme k jejímu znečišťování. Každý z nás může významně podpořit snížení znečišťování vody, ale i celkově životního prostředí například tím, že nebudeme používat toxickou kosmetiku či čisticí a prací prostředky. Když přejdeme na přírodní, eko a non-toxic prostředky a kosmetiku, významně tím pomůžeme nejen sobě a členům naší domácnosti či kolegům ve firmě, ale i vodě, přírodě a zvířatům. Začít bychom měli každý sám u sebe, protože toto ovlivnit můžeme. Jako jednotlivci možná nemáme tak velkou možnost ovlivnit zemědělce, aby přestali používat syntetická průmyslová hnojiva a postřiky, nebo velké chemické továrny či jiné výrobny. Ale určitě mámo plnou moc v tom, co kupujeme, co každý den nanášíme na svá těla, v čem pereme, čím uklízíme, co všechno se skrze naše běžné denní činnosti dostane do vody a vzduchu.

Velmi pomůže, když nebudeme používat alespoň nic, co obsahuje nebezpečnou syntetickou ingredienci "Parfum / Fragrance", která v rámci "výrobního tajemství" pod sebou schovává i stovky chemických látek. Pečlivě si prozkoumejme, zda vonná složka pochází z přírodního zdroje (obvykle z esenciálního oleje či silic) nebo jde o syntetickou chemickou vůni (tedy pouhou napodobeninu). Tato "tajemná" složka se vyskytuje v běžné kosmetice, jako jsou toaletní vody, parfémy, body mist (tělové mlhy), parfémované spreje na tělo, mýdla, sprchové gely, šampóny, vody po holení, gely na holení, krémy na ruce, tělová mléka a másla, navoněný toaletní papír, navoněné kapesníky a dámské vložky, dokonce i parfemované sáčky do odpadkových košů, bytové vůně a tyčinky, interiérové osvěžovače vzduchu, svíčky, voňavé stromečky do aut, vůně do mřížek klimatizace v autech, vody do ostřikovačů, prací gely a prášky, aviváže, WC gely a čističe, čisticí prostředky na nádobí, do myčky, pračky, běžné domácí úklidové prostředky, nebo vůně do klimatizací hotelů, obchodních center, autobusů a pododobně. Kromě syntetické parfemace obsahují tyto produkty často i další řadu nebezpečných látek, jako jsou parabeny, silikony, PEG, syntetická barviva, Phenoxyethanol, Triclosan, SLS, SLES, PG (propylenglykol, butylenglykol), ftaláty, Dioxin, Benzofenon, BIT (Benzisothiazolinone), Benzaldehyde, Butyl methoxydibenzoylmethane (Avobenzone), Methylisothiazolinone (MIT, MI) a jiné.

Zkoumejte opravdové složení výrobků (INCL), podobně, jako to děláte u potravin. Vyhledejte si jednotlivé složky v encyklopediích e-shopů s přírodní netoxickou kosmetikou a eko drogerií. Pokud si nejste jistí, tak zvolte raději jiný alternativní přírodní výrobek. Nabídka netoxických přírodních produktů je stále širší. Nespoléhejte se ale jen na etikety a loga certifikací na obalech výrobků, pročtěte si vždy kompletní složení. Marketingoví a PR guruové (nejen) známých kosmetických společností umí velmi šikovně skrýt to, co nemá být na první pohled vidět. A pokud nemůžete složení výrobku najít, tak výrobek raději nekupujte vůbec.  

I společnost Breast Cancer Prevention Partners (dříve Breast Cancer Fund), což je organizace ze San Franciska, která je současně tvůrcem Kampaně za bezpečnou kosmetiku (Campaign for Safe Cosmetics), uvádí ve svých tipech pro prevenci vzniku rakoviny hned na druhém místě toto: "Vyhněte se produktům, které ve složení uvádějí „vůně / fragrance / parfum“ nebo „aroma / příchutě / flavors“. Tyto produkty mohou obsahovat koktejl desítek potenciálně škodlivých chemikálií."

Přírodní a non-toxic produkty mají obvykle na svém obalu i ve složení uvedeno, že neobsahují syntetické vonné složky, nebo že je produkt bez syntetické parfemace. Pokud jde o ˇvoňavý" přírodní produkt, bývá u něj uvedeno, že jde o netoxické vůně pocházející čistě z přírodního zdroje či organického nebo BIO esenciálního oleje a silic.

První místo v tipech organizace Breast Cancer Prevention Partners obsadila výzva ke čtení složení výrobků, tím musíme logicky vždy začít, než cokoli koupíme a používáme.

Jedním z dalších tipů je "Don’t be brainwashed, greenwashed or pinkwashed", což můžeme přeložit jako "Nenechte si vymýt mozek nazeleno nebo narůžovo". K tomuto bodu uvádějí na svém webu Breast Cancer Prevention Partners: "Společnosti používají k prodeji produktů důvtipný marketing, takže se nenechte nepravdivými tvrzeními přimět k nákupu produktů se škodlivými přísadami. Dávejte pozor na produkty navržené tak, aby vypadaly, že jsou dobré pro životní prostředí nebo jsou přirozené. Tomu se říká green washing (zelené praní / zelené vymývání) – slova jako „přírodní“ a „netoxický“ mají malý význam, pokud vůbec nějaký, bez označení přísad, které by je podpořilo. Dejte si pozor i na produkty pyšnící se růžovou stuhou; mnoho "pinkwashed" produktů (růžově vymytých) obsahuje chemikálie spojené s rakovinou a jejich výrobce často nečiní mnoho pro prevenci nebo snížení rakoviny prsu...


A nyní zpátky k vodě a Světovému dni vody

Propagace agentur a nevládních organizací věnujících se problémům spojeným s vodou je zaměřena na čistotu a ochranu vod a jejich šetření. Pro každý rok je vyhlašováno jedno konkrétní téma, kterému se věnují převážně osvětové akce spojené se Světovým dnem vody.

Například v roce 2006 bylo hlavní téma „voda a kultura“ a koordinátorem bylo UNESCO. V roce 2007 bylo tématem „zvládání vodní nouze“, koordinované Organizací pro výživu a zemědělství Spojených národů (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO), což je specializovaná agentura OSN se sídlem v Římě, založená v roce 1945. Z novější doby pro příklad uvedeme třeba rok 2022, ktrý se zaměřil na podzemní vody a jejich význam.

V roce 2023 je tématem Světového dne vody "Urychlení změn" prostřednictvím partnerství a spolupráce.

Mysleme na to, že voda patří k tomu nejdůležitějšímu a nejcennějšímu, co máme.

V České republice probíhají v rámci Světového dne vody také různé podpůrné a osvětové aktivity - více info například zde »

 

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2024 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode